arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
peeling-zwangerschap-1

Mag je een peeling doen tijdens je zwangerschap?

Mag je een peeling doen tijdens je zwangerschap?

Esthetisch arts Stephan Marks: “Je kunt deze vraag niet zomaar met ja of nee beantwoorden. Bij een zwangerschap en ook bij borstvoeding moet je je altijd afvragen of je het risico wilt lopen. Vooral als het om een cosmetische behandeling gaat, is het de vraag of je niet gewoon even moet wachten.” 

Je kunt je huid op verschillende manieren thuis peelen en een aantal methodes zijn tijdens een zwangerschap gewoon veilig, maar de vuistregel is dat je altijd de bijsluiter moet volgen. “Voor producten met glycolzuur en melkzuur geldt dat je ze tijdens de zwangerschap gewoon zou moeten kunnen gebruiken. Daarnaast kun je ervan uitgaan dat de producten die niet op recept zijn, waarschijnlijk ook minder risico met zich meebrengen. Maar dat geldt niet automatisch voor alle producten met deze zuren en ook hoe vaak en hoe lang  je het gebruikt speelt mee. Hou je altijd aan de richtlijnen op de verpakking.”

Salicylzuur gebruiken tijdens de zwangerschap

Met salicylzuur moet je wel weer oppassen, want dat kan mogelijk schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Stephan: “In het geval van (ernstige) acne zou je nog wel kunnen overwegen om producten met een lage concentratie te gebruiken. Voor dagelijks gebruik maximaal 1-2% salicylzuur.”

Retinol en vitamine A-zuurcrème

Crèmes met veel retinol en ook de beroemde vitamine A-zuurcrème zijn trouwens tijdens de zwangerschap uit den boze. “Producten met 1% retinol moet je echt vermijden. Maar hierbij spelen meerdere factoren een rol, want de grootte van het oppervlak dat je behandelt is ook van invloed.”

peeling-zwangerschap-2

Stephan Marks: “Om een voorbeeld te geven: het growth factor serum van Dr. Zein Obagi met 0,4% retinol kun je gewoon gebruiken als je zwanger bent. Maar dit gebruik je alleen op je gezicht. Brightmax bevat maar 0,25% retinol, maar dit product mag dan weer niet, omdat het voor je lichaam bedoeld is en je er dus een groter oppervlak mee behandelt.”

Ga je trouwens voor een chemische peeling door een specialist, dan heeft de schoonheidsspecialiste, huidtherapeut of arts het laatste woord. “Maar ook hiervoor geldt, dat je je moet afvragen of het niet gewoon het beste is om te wachten tot na je zwangerschap en ook tot na de borstvoeding. Zeker als je bedenkt dat het behandelen van een eventuele complicatie door een peeling moeilijker kan zijn tijdens de zwangerschap. Denk aan bijvoorbeeld een infectie die je dan met antibiotica zou willen behandelen.”

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag emerginC broad spectrum SPF30+ winnen ter waarde van 36,95 euro. Kortom: stel hieronder in een comment je vraag.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram