arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Lippen vergroten 18 jaar

Mag ik mijn lippen vergroten als ik nog geen 18 jaar ben?

Mag je je lippen vergroten als je nog geen 18 jaar bent?

Esthetisch arts Stephan Marks: "De minimumleeftijd voor een cosmetische ingreep zonder medische noodzaak is in Nederland 18 jaar. Plastisch chirurgen en cosmetisch artsen moeten zich hieraan houden, tenzij er zwaarwegende omstandigheden zijn, dan is het mogelijk om af te wijken van deze regel."

Denk bijvoorbeeld aan een oorcorrectie (flaporen), overbeharing of een medische behandeling die je liever niet wilt uitstellen, zoals in het geval van littekens of een wijnvlek. "Soms is het juist beter om niet te wachten, omdat het resultaat van de behandeling minder wordt als je hem uitstelt."

Maar dit geldt niet als je bijvoorbeeld ontevreden bent over de vorm van je neus of over de grootte van je borsten. "En ook niet in het geval van het vergroten van je lippen. Hoe dun ze ook zijn. Soms is het namelijk beter om te wachten, om te voorkomen dat je een beslissing neemt waar je misschien later spijt van krijgt. Maar het uitstellen van een behandeling tot 18 jaar kan ook te maken hebben met het feit dat je lichaam eerst volgroeid moet zijn."

Lipvergroting

Onder invloed van de media is het vergroten van lippen populairder dan ooit: “Vooral de vraag naar het opvullen van een te dunne bovenlip is tegenwoordig groot.”

Voorkomen is beter dan genezen gaat hier niet op, preventief gebruik van botox is echt zonde van je geld.

Ondanks dat het om een tijdelijke behandeling gaat, mag je je lippen pas laten vergroten als je ouder bent dan 18 jaar. "Het is en blijft een cosmetische ingreep waar risico's aan verbonden zitten. Los van een eventuele blauwe plek of asymmetrie van de lippen, bestaat de mogelijkheid dat je de filler in een bloedvat prikt. Met ernstige complicaties tot gevolg."

Spijt

En ook spijt is één van de redenen waarom artsen zich dienen te houden aan de richtlijnen: "Het komt regelmatig voor dat er specifiek wordt gevraagd om de lippen van Kylie Jenner. Los van het feit dat je met behulp van fillers alleen lippen kan opvullen en niet zomaar een mond breder of smaller maken, wil je voorkomen dat je achteraf niet blij bent met het resultaat. Het vasthouden aan de leeftijdsgrens heeft ook voor een gedeelte met zelfbescherming te maken."

Botox 18 jaar

Ook voor botox geldt dat je minimaal 18 jaar moet zijn. "Tenzij je last hebt van tandenknarsen of overmatig zweten, is het überhaupt de vraag of je zo jong met botox moet beginnen. De eerste tekenen van huidveroudering ontstaan meestal pas rond je vijfentwintigste en dan ben je er nog vroeg genoeg bij. Voorkomen is beter dan genezen gaat hier niet op, preventief gebruik van botox is echt zonde van je geld."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram