arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Litteken door canule naald?

Litteken door canule naald?

Ik wil graag mijn wallen laten opvullen met fillers, maar na het zien van jouw VLOG, 'Ik laat mijn wallen wegwerken', maak ik me enigszins zorgen over het prikgaatje van een canule. Ik ben bang dat het niet goed geneest en er na afloop een litteken ontstaat. Is die zorg terecht?

Esthetisch arts Stephan Marks: “Een canule heeft als voordeel dat hij stomp is, waardoor de kans dat je tijdens een fillerbehandeling bloedvaten en zenuwen beschadigt, kleiner is dan met een naald.”

Maar om de canule door je huid te krijgen, moet je wel eerst met een injectienaald een prikgaatje maken. “Dit is echter zo minimaal, dat het bijna verwaarloosbaar is. Daar komt bij dat je huid heel snel weer geneest, zonder restverschijnselen (littekens!). Je zult er na afloop, met het blote oog, niets meer van zien.”

Voordelen canule

Het voordeel is dat je met een canule vanuit één punt een hele zone (jukbeenderen, marionettenlijn of de neus-lippenplooi) kunt behandelen. “Hierdoor is de kans op blauwe plekken na de behandeling veel minder groot.”

Het prikpunt is minimaal en wordt tijdens de behandeling zelfs nog iets uitgerekt. “Maar het blijft klein, niet groter dan een speldenknop. In principe zit het ook binnen een kwartier weer dicht. Als je later nog een keer met de canule erin moet, kan het zelfs voorkomen dat je tijdens de behandeling een nieuw prikgaatje zult moeten maken.”

Toch is een canule niet altijd even geschikt. “Bij botox gebruiken we vanzelfsprekend een naald en ook bij de behandeling van rokerslijntjes kun je geen canule gebruiken. Hij is eerste keus bij het herstellen van (veel) volumeverlies in de wangen, de behandeling van wallen en soms bij de neus-lippenplooi en/of de marionettenlijn.”

Infectiegevaar

Blauwe plekken mogen dan minder zijn, de kans op een ontsteking na afloop is wel groter bij gebruik van een canule. “Dat is ook de reden dat we na een fillerbehandeling altijd een bacteriedodende crème gebruiken. En het advies is om na de behandeling een dag geen make-up te gebruiken. Bij botox houden we 4 uur aan, maar bij fillers willen we liever nog iets voorzichtiger zijn.”

Furrow op Instagram