arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
lipolaser-2

Lipolaser

Ik wil graag mijn onderkin verminderen en kaaklijn verstrakken. Is de lipolaser hier de juiste behandeling voor? Wat zijn de alternatieven?

Plastisch chirurg Ali Pirayesh, Amsterdam Plastic Surgery: “Lipolaser is een combinatie van laser en liposuctie. In tegenstelling tot een liposuctie worden bij deze behandeling de vetcellen eerst verwarmd met behulp van een laser, waardoor ze kapot gaan en hierdoor makkelijker verwijderd kunnen worden.”

Net als bij een liposuctie wordt er bij de lipolaser ook gebruikgemaakt van een hol buisje onder vacuüm om het vet weg te zuigen. “De behandeling is enorm verfijnd en de naalden die tegenwoordig voor een liposuctie worden gebruikt zijn relatief klein.”

“Bij de lipolaser wordt ook nog eens de warmte van de laser gebruikt om het vetweefsel onderhuids te laten smelten. De voordelen zouden minder blauwe plekken, zwelling en een kortere downtime moeten zijn. Helaas wegen de vele mogelijke complicaties niet op tegen de (beperkte) voordelen.”

Lipolaser onderkin

Een voordeel van liposuctie in combinatie met laser is dat niet alleen vet wordt verwijderd, maar dat de behandeling ook een huidverstrakkend effect heeft. De laserstralen stimuleren namelijk de aanmaak van littekenweefsel. Ali: “Dit gaat alleen gepaard met interne littekenvormimg en de symmetrie is niet voorspelbaar.”

Het kan dus zijn dat juist deze verstrakking na afloop voor problemen zorgt. “Het verloop is niet altijd even goed voorspelbaar en het kan zijn dat je te maken krijgt met overmatige of onregelmatige verstrakking. En dat is helaas permanent.”

lipo-laser-1

Lipolaser gevaren

Lipolaser lijkt een relatief kleine operatie te zijn en daarom wordt deze behandeling ook vaak door een cosmetisch arts uitgevoerd. “Toch moet je de mogelijke bijwerkingen van deze ingreep echt niet onderschatten. Er is namelijk wel kans op complicaties. En die zijn niet gering.” 

“Voor een dergelijke behandeling kun je dan ook het beste kiezen voor een plastisch chirurg aangesloten bij de NVEPC. Een plastisch chirurg kan namelijk zowel operatief als niet-operatief beoordelen wat het beste is en op deze manier de meest effectieve en veilige methode aanraden.”

Nieuwe technieken hebben ervoor gezorgd dat Ali inmiddels voor andere behandeling heeft gekozen om overtollig vet te verwijderen: “De microliposuctie-techniek die ik gebruik is een uitstekende methode en de lipolaser voegt hier niets aan toe.”

Alternatieven lipolaser

Veiligere alternatieven voor het verstrakken van je kaaklijn zijn PRP,  fractionele Erbium-laser, al dan niet in combinatie met radiofrequentie. Ali: “En bij voortschrijdend huidoverschot gaat mijn voorkeur uit naar een operatieve ingreep, zoals een face- en halslift.”

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram