arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
lipofilling-furrow

Lipofilling gezicht

Lipofilling wordt vaak genoemd als het alternatief voor fillers of een facelift. Het klinkt me als muziek in de oren: het vet verplaatsen van mijn buik naar mijn gezicht. Maar is dit ook zo?

Lipofilling klinkt als de ideale behandeling. Vetverlies wegzuigen op plaatsen waar je het vooral niet wilt hebben, om het vervolgens te injecteren daar waar je het wel kunt gebruiken. Esthetisch arts Stephan Marks: “Zeker als je veel volumeverlies in je gezicht hebt, is lipofilling een behandeling om serieus te overwegen.”

Lipofilling gezicht

Lipofilling moet je alleen echt zien als een alternatief voor fillers: “Je kunt niet met behulp van je eigen vet je fronsrimpel verminderen, kraaienpootjes behandelen of de rimpels in je voorhoofd opvullen. Het gaat echt om het herstellen van volumeverlies in het gezicht, zoals het opvullen van de neus-lippenplooi, wangen en jukbeenderen.”

Daarnaast is de behandeling niet voor iedereen weggelegd. “Allereerst zal er een miniliposuctie gedaan worden. Hiervoor is het in eerste instantie belangrijk dat je voldoende vet hebt. Dat klinkt logisch, maar niet iedereen heeft dat.”

Lipofilling

Na de liposuctie wordt het vet verwerkt: “Voordat het kan worden geïnjecteerd wordt het vet met behulp van een centrifuge gereinigd en gefilterd.”

Het voordeel van lipofilling is dat het resultaat permanent is. Stephan: “Dat is ook gelijk het grote risico. Het verloop van de behandeling is namelijk niet helemaal te voorspellen, er zit een bepaalde onzekerheidsfactor in.” Je zult namelijk meer vet moeten injecteren, omdat er tijdens de behandeling een gedeelte van de cellen verloren gaat. “Bij verplaatsing van het vet zal een gedeelte van de vetcellen afsterven. Van de ingebrachte hoeveelheid blijft gemiddeld 70 procent over van het oorspronkelijke volume. Dat betekent dat je in eerste instantie zult moeten overvullen.”

Daarna zul je moeten afwachten hoe de behandeling verloopt. “De verwachting is dat je uiteindelijk rond de voorspelde 70 procent uitkomt, maar het is natuurlijk nooit helemaal met zekerheid te zeggen of je daadwerkelijk op de voorspelde 70 procent uitkomt, en niet ineens veel meer of minder.” Je zult dus moeten afwachten wat het eindresultaat zal zijn. “Een eventuele nabehandeling is ook zeker niet uit te sluiten.”

Een ander nadeel van lipofilling is dat het vetdat gebruikt wordt om het volumeverlies te herstellen, anders is dan het oorspronkelijk vet uit je gezicht. “Buikvet of heupvet is toch anders. In tegenstelling tot het meeste vet uit je gezicht, neemt dit vet mogelijk in volume toe als je ouder wordt. Ook hiervoor geldt dat het onvoorspelbaar is hoe dit vet zich zal gaan gedragen en kan het uiteindelijk een onnatuurlijk resultaat geven.”

Plastisch chirurg

En de keuze voor de arts speelt natuurlijk ook een rol. “In principe geldt dit natuurlijk voor elke cosmetische ingreep, maar omdat het resultaat van lipofilling permanent is vraagt deze behandeling om een ervaren arts. Als een filler verkeerd geplaatst is, kun je dit eventueel met behulp van hyaluronidase weer oplossen. Er zijn tegenwoordig ook middelen op de markt om lipofilling te herstellen, maar dit blijft uiteindelijk wel een heel ander verhaal.”

“Lipofilling is echt alleen weggelegd voor een plastisch chirurg en moet je daarom absoluut niet laten uitvoeren door een cosmetisch arts.”

Furrow op Instagram