arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Lichte-huid-beschermen

Hoe kan ik mijn (lichte) huid het beste beschermen tegen de zon?

Ik heb huidtype 1 en verbrand snel. Hoe kan ik mijn huid het beste beschermen tegen de zon en voorkomen dat ik verbrand?

Dermatologe Elian Brenninkmeijer: "Er zijn zes verschillende huidtypen, waarbij huidtype 1 het meest lichte huidtype is en bijna geen pigment heeft. Dit huidtype heeft als nadeel dat je (heel) snel verbrandt en dat je eigenlijk niet tot nauwelijks bruin wordt."

Maar je huidtype zegt niet alles: "Daarnaast kan je huid ook ten gevolge van een ontsteking of door het gebruik van medicijnen gevoeliger zijn voor de zon."

Zonkracht

De tijd die je uiteindelijk in de zon kan doorbrengen zonder te verbranden is afhankelijk van meerdere factoren: "Het maximale verblijf in de zon is afhankelijk van je huidtype, de omstandigheden waarin je verkeert (weerkaatsing door water of zand), de SPF-factor van je zonnebrandcrème, maar ook de kracht van de zon speelt een grote rol."

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (uv) in het zonlicht die de aarde bereikt. "De zonkracht kan in Nederland variëren van 0 tot 10, maar in landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan hij zelfs een waarde van 15 of hoger halen."

Een hoge zonkracht vraagt vanzelfsprekend om een hogere beschermingsfactor, helemaal als je een lichte huid hebt. "Gebruik minimaal een zonnebrandcrème factor SPF 15, maar tegenwoordig is het advies zelfs om standaard SPF 30 te gebruiken."

Toch is een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor niet per definitie beter: "Het is een misverstand dat je met een factor 50 beter beschermd bent dan wanneer je factor 15 gebruikt. Het is zelfs beter om meerdere keren per dag een zonnebrandcrème met een lagere factor te gebruiken dan de hele dag op de werkzaamheid van SPF 50 te vertrouwen."

Rust, reinheid en regelmaat

Factor 50 biedt vanzelfsprekend wel langer bescherming, maar je moet hem nog steeds wel regelmatig opnieuw aanbrengen. "Een hoge beschermingsfactor kan een vals gevoel van veiligheid creëren, waardoor de mogelijkheid bestaat dat je je minder regelmatig insmeert. De beste bescherming tegen de zon zit hem niet altijd in de hoogte van de SPF, maar in de herhaling."

Voorkomen is beter dan genezen: "Wil je je huid optimaal beschermen tegen de zon dan zit er niks anders op dan je regelmatig in te smeren, niet te lang in de zon te blijven (zeker niet op het heetst van de dag) en beschermende kleding en/of een hoed te dragen."

Ben je toch verbrand dan kun je met behulp van natte compressen of een verkoelende aftersun de ergste warmte uit je huid halen. "Is er sprake van hevige verbranding dan kun je in overleg met een arts lokaal corticosteroïdcrème gebruiken en tegen de pijn eventueel diclofenac, ibuprofen, indometacine of paracetamol slikken."

Furrow op Instagram