arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
koortslip-in-de-zomer-1

Koortslip in de zomer

Ik heb in de zomer vaker last van een koortslip. Hoe kan dat?

Esthetisch arts Stephan Marks: “Aan het virus dat een koortslip veroorzaakt zit je helaas levenslang vast. Het herpesvirus nestelt zich in je zenuwen en kan op allerlei manieren weer geactiveerd worden. Door stress, te weinig slaap, menstruatie, koorts én door zon. Het activeren van het virus hangt daarnaast ook heel nauw samen met een verminderd imuunsysteem.”

Koortslip zon

De zon kan er dus voor zorgen dat het virus weer actief wordt. “Het is alleen nog niet helemaal duidelijk of de koortslip geactiveerd wordt door de warmte, de uv-stralen of door het infrarood.”

Als je merkt dat je in de zomer meer last hebt van een koortslip, is het sowieso goed om je lippen extra te beschermen met een SPF. “Op die manier hou je de zonnestralen tegen en verminder je de invloed van de zon op je huid. Het is vaak je eigen imuunsysteem dat het virus onder controle houdt, maar dan moeten er natuurlijk ook geen factoren zijn die een koortslip kunnen uitlokken.”

Koortslip zonnebank

Als hij er eenmaal zit, is het ook het beste om de zon (en dus ook de zonnebank!) te vermijden. “Hiermee vererger je de koortslip alleen maar. De kans is groot dat je het virus (her)activeert, waardoor het voor je lichaam nog moeilijker wordt om het onder controle te krijgen.”

koortslip-in-de-zomer-2

Ook de bijbehorende korstjes genezen minder goed als je de zon blijft opzoeken. “Het genezingsproces duurt langer en hiermee wordt ook het risico op littekens groter. Er zit dus niks anders op dan zo veel mogelijk met je gezicht in de schaduw te zitten.”

Koortslip zomer voorkomen

Een koortslip begint meestal met een brandend jeukend plekje ergens op of rond de lippen. Zovirax crème bevat de virusremmer aciclovir. Je kunt hiermee een koortslip wel verminderen, maar niet echt voorkomen.” Ook penciclovir wordt soms genoemd bij een koortslip: “Deze virusremmer is ook niet ideaal, vanwege het gebrek aan effectiviteit. Het probleem met deze middelen is dat je er enorm snel bij moet zijn en uiteindelijk werkt het maar zeer beperkt.”

Er zijn wel aciclovir- of valaciclovirpillen verkrijgbaar waarmee je een koortslip kunt remmen. “Ze zijn alleen op recept verkrijgbaar, maar het grote voordeel van deze tabletten is dat je het virus beter remt. Hiermee kun je dus ook daadwerkelijk een koortslip voorkomen.”

Dat betekent trouwens niet dat je deze pillen zomaar preventief moet gaan gebruiken. “Je moet deze pillen een aantal dagen achter elkaar slikken om zo het virus stil te leggen bij een koortslip. Het is belangrijk om niet halverwege te stoppen, maar de kuur volledig af te maken. Dit ook om resistentie te voorkomen.”

Stel je vraag

Er zijn nog een hele hoop vragen onbeantwoord. Daarom kun je vanaf nu elke vrijdag een vraag stellen in de rubriek ‘stel je vraag‘ op het gebied van huidverzorging, botox, fillers, make-up, vitamine A-zuurcrème, huidproblemen of een algemene vraag over rimpels. Er staat een team van deskundigen voor je klaar: cosmetisch artsen, BN’ers, huidtherapeuten, tandartsen of haarspecialisten. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Dus: stel je vraag.

Furrow op Instagram