arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Teveel retinol

Kan je ook te veel retinol gebruiken?

Kan je ook te veel retinol gebruiken? Kan het kwaad voor je huid?

Esthetisch arts Stephan Marks: "Retinol = vitamine A en van deze vitamine is bekend dat je er niet te veel van mag binnenkrijgen als je zwanger bent." Maar ook als je niet zwanger bent kan te veel retinol schadelijk zijn. "Het is geen vitamine die je onbeperkt kunt slikken. Of smeren."

Het is dan ook belangrijk om je aan de maximumdosering van 3000 microgram per dag te houden. Je plast hem namelijk ook niet uit, zoals dat bijvoorbeeld wel bij vitamine C het geval is. Alles wat je te veel binnenkrijgt wordt opgeslagen in je vetweefsel."

Meer is ook niet altijd beter en dat geldt ook voor retinol. Vaak bereik je met een (iets) lager percentage ook resultaat.

Retinol

En helaas krijg je meer vitamine A binnen dan je denkt: "De maximale dosering is niet zo hoog, je zit vrij snel aan de grens." Maar dat betekent niet dat je al je huidverzorgingsproducten met retinol ineens overboord moet gooien: "Retinol wordt door je huid omgezet in tretinoïne. Het is aannemelijk dat een gedeelte van de retinol die je op je huid smeert wordt opgenomen door je lichaam. Daarom wordt ook het gebruik van producten met retinol of vitamine A-zuurcrème afgeraden als je zwanger bent. Maar in alle andere gevallen kan het waarschijnlijk geen kwaad om een crème met een hoog percentage retinol te gebruiken. Integendeel zelfs, er zijn weinig tot geen ingrediënten die hetzelfde huidverbeterende effect op je huid hebben als retinol."

Bijwerkingen retinol

Er is helaas wel een maximaal percentage dat je huid maximaal kan verdragen: "Meer dan 1% retinol kan je huid meestal niet verdragen."

Bouw het gebruik van een crème met retinol dan ook zorgvuldig op om te voorkomen dat je last krijgt van bijwerkingen: "Het kantelpunt qua tolerantie ligt meestal rond de 0,5% retinol. Is het percentage hoger dan wordt de kans een stuk groter dat je te maken krijgt met bijwerkingen zoals roodheid, schilfering, uitslag en/of jeuk."

Te veel retinol

Stel dat je te veel retinol hebt gebruikt, dan is er nog geen man overboord: "Het kan waarschijnlijk geen kwaad voor je huid. En als je het (hoge) percentage retinol niet kan verdragen dan kun je altijd overwegen om te stoppen. De ergste roodheid en uitslag zijn meestal binnen 4 dagen verdwenen."

Voor alles geldt, geniet, maar met mate: "Meer is ook niet altijd beter en dat geldt ook voor retinol. Vaak bereik je met een (iets) lager percentage ook resultaat. De samenstelling en de aflevertechniek zijn ook van invloed op het uiteindelijke effect. Hou er alleen wel rekening mee dat je met een lager percentage wel langer geduld moet hebben."

Furrow op Instagram