arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
te-veel-creme-3

Kan je ook te veel crème smeren?

Ik vraag me af of het wel goed is om een serum, een dagcrème én zonnebrand te gebruiken. Kan je je huid niet verstikken en ook te veel crème smeren?

 

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: “Je kan zeker te veel crème smeren. Toch ligt het er wel een beetje aan wat je gebruikt. Er is namelijk een groot verschil tussen een crème en een zalf.”

“Een crème is wit en is per definitie op waterbasis. Daarom zie je bij een crème ook altijd ‘aqua’ boven aan de ingrediëntenlijst staan. In tegenstelling tot een crème is een zalf dan weer vet en altijd doorzichtig van kleur.”

te-veel-creme-2

Bij een crème denk je al snel aan vochtinbrengend, maar het tegenovergestelde is waar. Elian: “Een crème onttrekt juist vocht aan je huid. Daarom adviseer ik ook altijd om bijvoorbeeld na een warme douche je huid juist goed vet te maken.”

Toch betekent het niet dat je nooit meer een crème moet gebruiken. “Sommige ingrediënten komen nu eenmaal beter tot hun recht in een crème dan in een zalf. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A-zuurcrème. En ook voor vet geldt: niet te veel, want ook alleen maar vet is niet goed voor je huid, want je huid moet ook kunnen ademen.”

te-veel-creme

Te veel crème smeren gezicht

De meeste huidverzorgingsproducten zijn op waterbasis en vallen dus automatisch in de categorie ‘crème’: “Bij cosmetische producten gaat het er natuurlijk ook om dat iets lekker aanvoelt. Een zalf is in het dagelijks leven onhandig, omdat je ook geen zin hebt om de hele dag met een glimmend gezicht rond te lopen. We geven daarom toch de voorkeur aan een crème die niet plakkerig aanvoelt, snel intrekt en niet op de huid blijft liggen.”

Heb je een droge huid, dan zou je dus eens kunnen overwegen om wat vaker een zalf te gebruiken en ook bij een crème op recept kan een zalf soms goed van pas komen. “Door een laag zalf over je medische crème te smeren, leg je een filter over je huid. Door je huid af te sluiten zorg je ervoor dat de medicatie langer zijn werk kan blijven doen.”

En geef je medicinale crème ook de tijd om in te trekken: “In combinatie met een dagcrème kan het namelijk zo maar zijn dat de twee producten met elkaar mengen, waardoor de vitamine A-zuur minder goed wordt opgenomen.”

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag Jane Iredale Powder Me SPF 30 winnen ter waarde van 52,50 euro. Kortom: stel hieronder in een comment je vraag.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram