arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
pafrum-slecht-voor-je-huid-1

Is parfum slecht voor je huid?

Soms wordt het afgeraden om een dagcrème te gebruiken waar parfum in zit. Maar is parfum echt zo slecht voor je huid?

Stephanie Litjens: “Als je last hebt van een gevoelige huid kan het zijn dat als er parfum in je huidverzorging zit,  je te maken krijgt met een allergische reactie. Maar met de nadruk op het woordje ‘kan’. Het hoeft namelijk niet.”

Parfumvrij

Het is bijna een dagtaak om een huidverzorgingsgproduct te vinden waar geen parfum of fragrance op de ingrediëntenlijst staat: “Als een crème parfumvrij is, betekent dat ook niet meteen dat hij niet slecht voor je huid is. Meestal wordt de parfum in deze producten vervangen door andere geurstoffen zoals etherische oliën en deze kunnen je huid net zo goed irriteren of voor een allergische reactie zorgen.”

Parabenen

De zogenoemde no-claims (zonder parabenen, parfumvrij of zonder minerale oliën) worden soms ook gebruikt om meer producten te verkopen. “Parabenen zijn niet altijd slecht en ook voor alcohol geldt dat het soms juist een toegevoegde waarde heeft. Vooral als je last hebt van acne kan het desinfecterende aspect van alcohol weer in je voordeel werken.”

Laten we eerlijk zijn, een crème die lekker ruikt is in de praktijk ook meestal een stuk populairder: “Als er geen parfum wordt gebruikt, dan wordt er vaak lavendel of een ander abstract van een kruid of vrucht aan toegevoegd om de geur van sommige ingrediënten te maskeren.”

Pigmentvlekken

Behalve voor een allergische reactie kan een parfum ook voor pigmentvlekken zorgen. Daarom wordt het ook vaak afgeraden om in de zomer parfum rechtstreeks op je huid te gebruiken. Stephanie: “Het is vaak een combinatie van factoren die voor irritatie kan zorgen. De (dunne) huid van je hals reageert nu eenmaal sneller op bepaalde producten met een hoge concentratie parfum. Maar zelfs hiervoor geldt dat het kan, maar het is geen gegeven. Het komt ook regelmatig voor dat je wel parfum hebt gebruikt en ongemerkt de hele dag in de zon hebt gezeten, zonder dat je huid hierop reageert.”

Het zal je misschien verbazen, maar het is zelfs zo dat aan de meeste zonnebrandcrèmes ook parfum is toegevoegd. “Het gaat meestal niet om een hoge concentratie, maar de zonproducten van Lancaster, Garnier en L’Oréal bevatten bijna allemaal parfum. En zelfs bij de merken die zich richten op de verzorging van een gevoelige huid, zoals Dermalogica, vind je parfum op de ingrediëntenlijst.”

Vitamine A-zuurcrème

Wil je er zeker van zijn dat jouw dagcrème geen parfum bevat, kies dan voor merken als Clinique, Neutral, Dermolin en Paula’s Choice. En ook voor de medische crèmes geldt dat ze vaak geurloos zijn. Van vitamine A-zuurcrème, Differin en hydrochinon crème kun je verwachten dat ze geen parfum bevatten. Maar ook hier zit vaak wel een geurneutralisator in, die ook weer een allergie kan opwekken. Het is van tevoren niet te voorspellen, elke huid reageert weer anders.”

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram