arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
duurdere-creme-beter-1

Is een duurdere crème beter?

Wat is het verschil tussen een crème van 2,95 of eentje van bijvoorbeeld 100 euro? Is een duurdere crème beter dan een goedkope crème?

Hans Bolder, HB Care: “Het zijn vaak de ingrediënten in een dure crème die kostbaar zijn en uiteindelijk voor een groot deel de prijs bepalen.”

Maar niet alleen de ingrediënten, ook de concentratie ervan, is van invloed op de prijs: “Huidverzorgingsmerken zijn niet verplicht om de concentratie van de ingrediënten vrij te geven. Retinol, vitamine C en E, hyaluronzuur en glycolzuur doen ook echt iets voor je huid, maar de concentratie ervan is net zo belangrijk. Bij een goedkopere crème gaat het (vaak) om lagere concentraties of om afgeleiden van de werkzame stoffen. In plaats van retinol, wordt er dan bijvoorbeeld gebruikgemaakt van een mildere versie zoals retinylpalmitaat.”

Actieve ingrediënten die ook daadwerkelijk iets voor je huid kunnen doen brengen tegelijkertijd ook een hoop bijkomende kosten met zich mee. “Denk hierbij aan ontwikkelings- en transportkosten, maar ook de verpakking van de crème speelt een grote rol.”

duurdere-creme-beter-2

Verpakking

De verpakking is namelijk essentieel voor de houdbaarheid van de ingrediënten: “Vitamine C is hier een heel goed voorbeeld van. Dit ingrediënt is behalve heel effectief, ook heel instabiel. In pure vorm zal deze vitamine in zeer korte tijd zijn werkzaamheid verliezen. Wil je ervoor zorgen dat hij voor langere tijd werkzaam is, dan zul je hem dusdanig moeten verpakken dat hij (bijna) niet in aanraking komt met lucht en licht. “

En dan is er nog de voorlichting: “Sommige ingrediënten vragen om net iets meer informatie. In het geval van vitamine A kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met bijwerkingen. Dan wil je tekst en uitleg kunnen geven.”

Je kunt er gemakshalve ook vanuit gaan dat prijs iets zegt over de betrouwbaarheid van een crème: “Je moet in Europa voldoen aan zeer strenge richtlijnen. De ontwikkeling en het testen van de ingrediënten kost geld, maar je moet daarnaast ook nog eens kunnen aantonen dat het echt werkt. Denk hierbij aan studies en onderzoeksrapporten. Dat maakt het allemaal niet goedkoper.”

Dat wil trouwens niet zeggen dat een dure crème ook daadwerkelijk beter is: “Uiteindelijk is de prijs geen garantie voor de werkzaamheid.” 

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers, huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Dus: Stel je vraag.

Furrow op Instagram