arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
grove-porien-2

Ik heb last van grove poriën, is er iets wat je daar tegen kan doen?

Ik heb last van grove poriën, is er iets wat je daar tegen kan doen?

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: “Poriën zijn de uitgang van je talgklieren, of van je zweetklieren, maar die laatste zijn veel minder goed zichtbaar. Poriën worden groter naarmate je ouder wordt. Toch heeft de één meer last van grove poriën dan de ander en ze zijn dan ook voor een groot gedeelte erfelijk bepaald.“

Grove poriën komen meestal voor op je neus en wangen, maar je kunt ze ook vinden tussen je wenkbrauwen, of op je schouders en je rug: “Dat zijn de plekken van je lichaam waar de meeste talg wordt geproduceerd.”

Er zijn trouwens twee verschillende mee-eters: de zwarte en de witte mee-eters. De witte mee-eters lijken op gerstekorrels. “Bij een witte mee-eter is de huid nog intact, waardoor er geen verbinding is met de buitenlucht. Hierdoor is de talg nog wit. Zodra de porie open is, oxideert de talg en wordt hij zwart. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft het dus niks met vuil en stof te maken, maar dat is talg die geoxideerd is door de zuurstof in de lucht.”

grove-porien

Grove poriën

Wil je je poriën verkleinen dan is het zaak om eerst de talgproductie te remmen. “Als je twee keer per dag producten met benzylperoxide gebruikt, kun je er zeker van zijn dat je de productie van talg onder controle krijgt.”

Echt drastisch is het gebruik van het product Roaccutane. Dit zorgt voor een permanente verkleining van je talgklieren. Dit is wel een middel met bijwerkingen en dan is het de vraag of je dat wel moet gebruiken als het alleen gaat om de behandeling van grove poriën.

Grove poriën

Zodra de talgproductie onder controle is kun je de grove poriën echt verkleinen met een laserbehandeling. Stephan: “Het liefst in combinatie met een crème met retinol of vitamine A-zuurcrème.“

“Met vitamine A-zuurcrème kun je je poriën wel iets verkleinen, maar wil je echt resultaat dat doet een laser of een chemische peeling veel meer voor je huid.”

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag een Rieman P20 zonnebrandcrème winnen ter waarde van 20,00 euro. Kortom: stel hieronder in een comment je vraag.

Furrow op Instagram