arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
tanden-wit-na-bleken-2

Hoelang blijven tanden wit na bleken?

Hoelang blijven tanden wit na bleken?

Dennis van Bentum, bleekspecialist Opalescence: “Hoelang je tanden wit blijven na een bleekbehandeling is niet te voorspellen, maar terugloop is er altijd. Koffie, thee, frisdrank en wijn zorgen ervoor dat je tanden na verloop van tijd altijd weer verkleuren.”

Dat je tanden niet eeuwig wit blijven is één ding dat zeker is, maar hoe snel het verkleuren gaat is voor iedereen verschillend. Dennis: “Als je elke avond een fles rode wijn soldaat maakt, dan kan je natuurlijk verwachten dat de kleur iets sneller terugloopt dan gemiddeld. Maar het heeft niet alleen te maken met wat je eet, maar bijvoorbeeld ook met de oorspronkelijke kleur van je tanden en hoe je uiteindelijk met je tanden omgaat.”

En de ene verkleuring is de andere niet. “Tandplak kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat het lijkt alsof de kleur terugloopt. Het gaat dan alleen om een extrinsieke verkleuring, om een verkleuring van het oppervlak van je tand. Bij extrinsieke verkleuringen hoef je niet opnieuw te bleken, want door het tandplak te verwijderen (bijvoorbeeld door een bezoek aan de tandarts) zijn je tanden weer helemaal wit. Alleen in het geval van intrinsieke verkleuring, waarbij de kleurstoffen weer in je tand zijn getrokken, zul je je bleekset weer uit de kast moeten trekken.”

tanden-wit-na-bleken-1

Tanden bleken terugloop kleur

Zoals met alles zul je de kleur van je tanden ook moeten onderhouden. “Ook voor tanden bleken geldt dat het daarna een kwestie van bijhouden is. Na verloop van tijd nestelen de kleurstoffen zich weer in het glazuur en dentine. Ondanks dat het per persoon verschillend is, kun je er in principe wel van uitgaan dat je je tanden één keer per jaar zult moeten bleken.”

Loopt de kleur nog sneller terug, dan kun je zelfs nog overwegen om je tanden twee keer per jaar te bleken. “Het blijft een misverstand: tanden bleken is niet slecht voor je tanden, dus je kunt ze zonder zorgen meerdere keren per jaar bleken.”

tanden-wit-na-bleken-4

Hoe lang blijven gebleekte tanden wit?

En dan is er nog de whitening tandpasta“Natuurlijk is het belangrijk om je gebit goed te poetsen en daar hoort een whitening tandpasta ook bij. Een whitening tandpasta zorgt er namelijk alleen voor dat je tanden witter lijken met behulp van titanium dioxide. Maar uiteindelijk is het niet zaligmakend, omdat deze tandpasta je tanden niet bleekt, maar alleen witter doet lijken door het licht beter te laten reflecteren.

Hoelang je tanden wit blijven is ook een kwestie van ‘geluk hebben’. Dennis: “Dat is het onvoorspelbare van tanden bleken: je weet van tevoren nooit helemaal hoe wit je tanden worden, maar ook niet hoelang ze daadwerkelijk wit blijven.”

Furrow op Instagram