arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Vampire facelift

Hoe zijn de ervaringen met de vampire facelift? En is deze behandeling gevaarlijk?

Ik ben nieuwsgierig naar de vampire facelift. Hoe zijn de ervaringen met PRP? En is de behandeling gevaarlijk?

Esthetisch arts Stephan Marks: "PRP wordt ook wel vaak de dracula- of de vampire facelift genoemd, omdat er bij deze behandeling met bloed gewerkt wordt. De hygiëne van de kliniek speelt dan ook een zeer belangrijke rol. Je wilt 100% zeker weten dat je je eigen bloed geïnjecteerd krijgt."

In principe is de apparatuur dusdanig ontwikkeld dat er geen vervuiling kan plaatsvinden. "Vanzelfsprekend moet je bij elke ingreep de veiligheid vooropstellen, maar bij PRP moet alles echt goed geregeld zijn. Je wilt geen enkel risico lopen dat je opeens het bloed van een ander geïnjecteerd krijgt."

Behalve 'een bescheiden resultaat' is er gewoon nog onvoldoende bewijs dat de behandeling ook daadwerkelijk iets doet voor je huid.

Resultaat vampire facelift

Maar niet alleen de hygiëne is iets waar je je druk om moet maken bij de vampire facelift. Stephan: "Ik zou me eerder zorgen maken of de behandeling wel werkt. Daar zijn de meningen namelijk over verdeeld."

PRP wordt niet alleen in de cosmetische geneeskunde toegepast. "In de orthopedie wordt PRP bijvoorbeeld ook gebruikt om pijnklachten bij artrose te verminderen. En ook in de tandheelkunde wordt deze behandeling veelvuldig toegepast. Maar is ook wetenschappelijk bewezen dat de behandeling werkt? Alleen in de cosmetische geneeskunde zeker nog niet."

Bij de vampire/dracula facelift wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen en door dit te centrifugeren ontstaat er een plasma met een zeer hoge concentratie bloedplaatjes en actieve groeifactoren. "En deze 'platets' zouden een verjongende, verstevigende en hydraterende werking op je huid kunnen hebben."

Het probleem is dat de resultaten van PRP namelijk nog niet bewezen zijn. "De meta-analyses die tot nu toe zijn gedaan, komen tot een vergelijkbare conclusie; het zou mogelijk effect kunnen hebben, maar de toegevoegde waarde is nog niet echt aangetoond. Behalve 'een bescheiden resultaat' is er gewoon nog onvoldoende bewijs dat de behandeling ook daadwerkelijk iets doet voor je huid."

Toch is het niet zo dat PRP helemaal niks doet. Stephan Marks: "Je zou kunnen overwegen om de vampire facelift te combineren met een chemische peeling of laserbehandeling. Dat zou mogelijk voor meer resultaat kunnen zorgen. Maar met nadruk op 'mogelijk'. En aangezien je gemiddeld 350 euro voor een PRP-behandeling betaalt, is het de vraag of je dat ervoor over moet hebben."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram