arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Bruin-zonder-zon

Hoe werken bruin-zonder-zonproducten?

Hoe werken bruin-zonder-zonproducten? En zijn ze niet slecht voor je huid?

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Er zijn zelfbruinende crèmes die gebruikmaken van erythrulose of walnootextract, maar de meeste bruin-zonder-zonproducten en lotions bevatten dihydroxyaceton, ook wel bekend als DHA. Voor alledrie geldt dat zodra ze in aanraking komen met de aminozuren van je huid er een chemische reactie ontstaat, waardoor je huid binnen een aantal uur bruin kleurt."

Ondanks deze 'chemische' reactie, zijn bruin-zonder-zonproducten niet slecht voor je huid: "Het gaat alleen om een oppervlakkige verkleuring van de bovenste laag van je opperhuid. Een zelfbruiner stimuleert niet de aanmaak van je natuurlijke pigment en na een aantal dagen verdwijnt de verkleuring door het natuurlijke afschilferingsproces van je huid."

Bruin-zonder-zon met SPF

Bruin-zonder-zonproducten beschermen je dan ook niet tegen de zon: "Hoewel je huid bruin is, gaat het slechts om een oppervlakkige verkleuring van je huid. Deze kan een vals gevoel van veiligheid creëren, maar je moet daarnaast nog altijd een zonnebrandcrème gebruiken." Maar je kunt er ook voor kiezen om het nuttige met het aangename te combineren: "Tegenwoordig zijn er ook zelf­bruiners te koop die tevens een SPF bevatten, zodat je ze ook tijdens het zonnen kan gebruiken."

Zelfbruiner vs. pretanner

Verwar de zelfbruiners trouwens niet met de zogenoemde pretanners, die wel voor een toename van de melaninevorming kunnen zorgen. "Deze producten bevatten het werkzame ingrediënt tyrosine. Uit dit aminozuur wordt in je pigmentcellen melanine ge­vormd en wordt dan ook vaak in (zonnebank)cosmetica gebruikt om de bruining van de huid te stimuleren. In tegenstelling tot de bruin-zonder-zonproducten kunnen pretanners wel schadelijk zijn voor je huid en zelfs migraine opwekken."

Furrow op Instagram