arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Kans op blauwe plekken na een fillerbehandeling

Hoe groot is de kans op ​blauwe plekken na een fillerbehandeling?

Hoe groot is de kans op blauwe plekken na een fillerbehandeling? En zijn deze ook afhankelijk van je leeftijd en levenswijze (bijv. wel of niet roken)?

Esthetisch arts Stephan Marks: "Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van blauwe plekken. Ten eerste is het belangrijk of er bij de behandeling een naald of canule wordt gebruikt. Bij een naald is er namelijk een groter risico op een blauwe plek."

Naald

Om een blauwe plek te krijgen, zul je in een bloedvat moeten prikken. "Een naald is (veel) scherper dan een canule, dus de kans dat je een bloedvat beschadigt is gewoon groter."
Maar ook de snelheid waarmee je prikt is een factor. Stephan: "Als je heel gehaast werkt, dan is niet alleen de kans dat je iets raakt groter, maar je geeft ook het bloedvat niet of nauwelijks
de kans om opzij te schuiven. Als je de tijd neemt voor een behandeling en rustig prikt, dan neemt de kans op blauwe plekken automatisch af."

Het aantal keren dat geprikt wordt speelt mee. "Neem een behandeling als Juvederm Volite. Hierbij moet je minimaal 50 tot 100 keer prikken. En soms nog wel vaker. De kans dat je een bloedvat raakt is dan een stuk groter, dan wanneer je maar twee keer prikt. Wat ook nog meespeelt: hoe dunner de naald, hoe kleiner de kans op een blauwe plek."

En leeftijd en medicijngebruik zijn ook zeker van invloed. "Het maakt niet uit of je rookt, veel (koffie) drinkt of ongezond leeft, maar medicijnen kunnen wel een rol spelen. Als je antistollingsmiddelen slikt, dan is het advies om minimaal 7 dagen voor de behandeling te stoppen om te zorgen dat de kans op blauwe plekken zo klein mogelijk is. En soms zelfs 10 of 14 dagen van tevoren. Dit is niet altijd mogelijk, maar hierdoor wordt het risico op een blauwe plek wel een stuk groter."

Heb je in het verleden een facelift, neuscorrectie of collageenstimulerende fillerbehandeling (Sculptra of Radiesse) gehad, dan moet je ook meer dan anders rekening houden met blauwe plekken. "Onderhuids littekenweefsel zorgt ervoor dat je bloedvaten vaster komen te liggen, waardoor de kans dat je ze tijdens de behandeling beschadigt groter is. Zelfs met een canule kun je dan nog een bloedvat perforeren."

Leeftijd

Het valt niet te ontkennen: leeftijd speelt wel degelijk een rol. "Als je ouder wordt, worden je bloedvaten fragieler. Maar als je met beleid prikt, hoef je geen bloedvat te raken. Het is alleen wel zo, dat als je een bloedvat raakt, dat de kans groter is dat je hem ook beschadigt en er een blauwe plek ontstaat."
Je vaatwanden worden ook brozer bij zonbeschadiging en als je daarnaast ook nog eens antistollingsmedicijnen slikt, dan is het verstandig om rekening te houden met een blauwe plek na afloop."

Mocht een blauwe plek niet in je agenda passen, dan kun je ervoor kiezen om hem te laten flitsen met IPL. Hiermee versnel je het afbraakproces en verkort je dus de duur van de blauwe plek. "Bij botox liever niet, omdat je hiermee de botox kunt verspreiden, maar na een fillerbehandeling kan het zeker."

En in geval van nood, zie artikel: 5 excuses voor een blauwe plek.


Furrow op Instagram