arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Haaruitval na de overgang

Haaruitval na de overgang

Na de overgang merk ik dat ik meer last heb van haaruitval. Wat is de reden en vooral: kan ik er wat aan doen?

Jolanda Grift, Cosmo Hairstyling: "Gemiddeld heb je 5 miljoen haren, dus het is niet zo gek als er een keer eentje uitvalt. Er is zelfs geen reden tot paniek als het er honderd per dag zijn. Pas als het er veel meer zijn én het langere tijd aanhoudt, zou je je zorgen kunnen gaan maken."

Het probleem met haaruitval is dat de oorzaak vaak lastig te bepalen is: "Stress en medicijnen spelen een rol, maar haaruitval is ook vaak erfelijk bepaald."
En dan spelen externe factoren nog een rol: "Te heet föhnen, te vaak verven en de verkeerde producten kunnen er ook voor zorgen dat je haar uitvalt."

Ook de overgang kan een reden zijn: "Je ontkomt er niet aan dat je haar na de menopauze minder snel groeit en ook minder dik is. Maar dat betekent niet dat je vanaf dat moment met futloos haar door het leven hoeft te gaan."

Vitamines tegen haaruitval

Selenium, zink en biotine (vitamine B8) zijn dé vitamines als het gaat om gezond haar. "Wanneer er echt sprake is van haaruitval, dan kan het slikken van supplementen uitkomst bieden. In het geval van biotine is een dagelijkse dosis van tenminste (en dat is echt minimaal!) 300 mcg aan te bevelen."

Bij haaruitval is het niet altijd mogelijk om genoeg vitamines uit je voeding te halen: "Hazelnoten, amandelen, zonnebloempitten en pinda’s bevatten veel biotine, maar daar moet je wel heel veel van eten wil je er genoeg van binnenkrijgen om het überhaupt iets te laten betekenen voor je haar."

Er zijn ook speciale haarverzorgingsproducten verkrijgbaar die haaruitval tegengaan. "NIOXIN is gespecialiseerd in de verzorging van dunner wordend haar. Het maakt je hoofdhuid schoon, reguleert de talgproductie en zorgt ervoor dat producten die je haar kunnen 'verstikken' verwijderd worden."

Oorzaak haaruitval

Toch is haaruitval zo'n breed gebied, dat het vooral belangrijk is om eerst de oorzaak te achterhalen: "Voordat je meteen overstapt op een andere shampoo, conditioner of supplementen gaat slikken zul je uitgebreid onderzoek moeten doen. Verder kijken dan je neus lang is, voordat je er iets aan kan doen."

Furrow op Instagram