arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
gele-nagels-4

Gele nagels

Ik heb last van gele nagels. Ik rook niet en gebruik geen nagellak. Wel verzorg ik mijn nagels met nagelverharders en balsem. Wat is de oorzaak van dit probleem en hoe kom ik er van af?

Er zijn verschillende oorzaken voor gele nagels. Zo kan het aanbrengen van nagellak zonder basis (lees: basecoat) gemakkelijk voor een verkleuring zorgen. Jouw nagel is namelijk vrij poreus. Als je geen gebruikmaakt van een goede basis, trekt nagellak direct in je nagels en zullen ze op den duur verkleuren.

Een andere boosdoener voor gele nagels is je nagellak verwijderen met een remover waar aceton in zit. In aceton zitten bepaalde stoffen die een chemische reactie kunnen geven. Het verwijderen van nagellak kan op deze manier ook zorgen voor een gelige gloed op je nagels.

gele-nagels-2

Gele nagels door nagellak?

Nagels worden (net als je tanden) ook gewoon geler naarmate je ouder wordt. Wees gerust, niet iedereen krijgt ermee te maken. Ook hier speelt erfelijkheid een belangrijke rol en heeft de één er uiteindelijk meer aanleg voor dan de ander. De kans is trouwens groot dat eerst je teennagels geler worden. Deze nagels zijn namelijk een stuk dikker. En hiervoor geldt: hoe dikker de nagel, hoe geliger die kleurt.

Gebruik je altijd keurig een basecoat (of helemaal geen nagellak), dan is de kans groot dat de kleur van je nagels uiteindelijk erfelijk bepaald is. Eventueel zou nog een schimmelinfectie de veroorzaker kunnen zijn. Ga bij twijfel voor de zekerheid even langs de huisarts, want als de schimmel zich uitbreidt kan het zomaar zijn dat je naast gele, daarnaast ook opgescheept komt te zitten met dikke en broze nagels.

In uitzonderingsgevallen ontstaan gele nagels door ernstige ziektes, zoals psoriasis, diabetes of long- en schildklieraandoeningen. Maar ook dit zal je huisarts moeten uitsluiten.

Wat kan je doen tegen gele nagels?

Ligt het probleem bij het ontbreken van een basecoat in je nagellakregime, dan is de oplossing simpel: vóór het aanbrengen van een gekleurde nagellak, altijd eerst een goede basislak gebruiken. Hierdoor sluit je eigenlijk de nagelplaat af. En voor het verwijderen ervan, keurig een nagellakremover zonder aceton.

Om gele (teen)nagels te voorkomen kan je ze het beste regelmatig laten polijsten bij een pedicure. Het polijsten van de nagels kan je vergelijken met het scrubben van de huid. Hiermee verwijder je de dode lagen en verdun je tegelijkertijd ook je nagels. Je kunt je nagels zonder zorgen laten polijsten. Je teennagel bestaat uit 4 lagen en daar kunnen er best 3 van weg. Daarnaast zullen je nagels er ook nog eens prachtig van gaan glanzen.

Er wordt soms geadviseerd om je nagels te weken in citroensap. Dat mag voor je nagels dan goed zijn, je nagelriemen worden er een stuk minder blij van.

Broze nagels

Gezonde voeding is trouwens het geheim als het gaat om de stevigheid van je nagels. Om breekbare, slappe en broze nagels te verhelpen zul je meer zuivelproducten, eieren, maar bijvoorbeeld ook meer vitamine A moeten eten. Verwacht trouwens geen wonderen: je moet rekenen op een periode van 6 tot 9 maanden. Kortetermijntip: vijl je broze nagels zo recht mogelijk, want in een puntvorm breken ze sneller.

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag Medik8 CE Thione winnen ter waarde van 99,00 euro. Kortom: stel je vraag.

 

Furrow op Instagram