arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Fillers oplossen met hyaluronidase

Fillers oplossen met hyaluronidase?

Ik heb mijn lippen laten opvullen, maar ik ben niet tevreden met het resultaat. Je schijnt fillers op te kunnen lossen met hyaluronidase. Klopt dat?

Bij een complicatie, onderhuidse bobbeltjes, een overdosering, bij assymmetrie (van de lippen) of als je niet tevreden bent met het resultaat kun je met behulp van hyaluronidase de filler weer oplossen. Esthetisch arts Stephan Marks: “Hyaluronidase is een enzym dat ervoor zorgt dat het hyaluronzuur wordt afgebroken in glucose en water en vervolgens vanzelf door je lichaam wordt afgevoerd.”

Let op, hyaluronidase kan alleen gebruikt worden bij hyaluronzuurfillers. “In het geval van collageenstimulerende fillers zoals Radiesse en Sculptra heeft hyaluronidase geen enkel effect.”
Bij een eventuele overdosering of assymmetrie zit er dan ook niks anders op dan te wachten. In het geval van Radiesse moet je gemiddeld één jaar geduld hebben en bij Sculptra kan het zelfs twee jaar duren. En dat is dan nog relatief gunstig, want met deze fillers ben je volledig machteloos in het geval van een complicatie."

Hyaluronzuur

Nadeel van het gebruik van hyaluronidase is dat het niet alleen de filler oplost, maar er bestaat ook de mogelijkheid dat het een deel van je eigen hyaluronzuur meeneemt. “Als er sprake is van een complicatie neem je dat waarschijnlijk op de koop toe en in het geval van een assymmetrie, onderhuidse bobbeltje of een overdosering speelt het waarschijnlijk ook geen rol. Daar komt bij dat het vaak om een tijdelijk verschijnsel gaat, aangezien je lichaam het afgebroken hyaluronzuur ook vanzelf weer aanvult.”

Eventuele deukjes in je huid of lippen na het oplossen van de filler met hyalurondase komen ook niet of nauwelijks voor. “Volgens mij is dat meer hypothetisch. Ik heb het in de praktijk nog nooit gezien. Natuurlijk kan je het niet helemaal uitsluiten, maar volgens mij loopt het zo’n vaart niet.”

Deukjes mogen dan weinig voorkomen, met een allergische reactie moet je wel rekening houden. “Roodheid, zwelling van de huid en jeuk zijn relatief onschuldig, maar ook een levensbedreigende situatie zoals een plotselinge bloeddrukdaling of moeite met ademen kan na gebruik van hyaluronidase voorkomen. Ondanks dat de kans hierop minder dan 1% is, doen we om die reden altijd van tevoren een allergietest.”

Heb je na een fillerbehandeling hyaluronidase nodig, hou dan rekening met een bedrag van 150 euro. ”Meestal zie je direct resultaat en wordt het hyaluronzuur meteen opgelost. Toch duurt het nog wel 1-2 dagen voordat het maximale resultaat behaald is en de filler volledig is verdwenen.”

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram