arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Schermafbeelding 2014-01-09 om 21.19.19

Kan je te veel exfoliërende producten gebruiken?

Ik heb de laatste weken veel last van huidschilfertjes. Ik heb het idee dat het is gekomen vanaf het moment dat ik een vit.c serum aan mijn ochtendroutine toegevoegd heb. Ik gebruik om de avond een vit.a zuurcreme en de andere avond dus een exfoliant met AHA. Ik denk dat het vit.c serum teveel van het goede is erbij? Kan je eigenlijk te veel exfoliërende producten gebruiken?

Als je ouder wordt krijg je al snel te maken met een dunnere huid. Dit heeft voornamelijk te maken met de verhoudingen in je huid. Huidcellen worden geproduceerd in de onderste laag van je huid. Van daaruit bewegen ze langzaam naar boven. De huidcellen veranderen van vorm en uiteindelijk sterven ze af en vormen ze zo de buitenste beschermende laag van de huid.

Schade door de zon, maar bijvoorbeeld ook de menopauze zorgt ervoor dat dit proces niet helemaal meer soepel verloopt. Hierdoor wordt de bovenste huidlaag (stratum corneum) met dode huidcellen dikker. En daar komt bij dat gezonde, nieuwe cellen minder snel gevormd worden waardoor de onderste huidlaag (stratum basale) juist weer dunner wordt.

te-veel-exfolieren-2

Vitamine C

Een vitamine C-serum zorgt ervoor dat de celdeling in de huid wordt gestimuleerd en dit kan extra dode huidcellen met zich meebrengen (lees: schilfering). Toch kan dit serum eigenlijk niet ontbreken in jouw dagelijkse huidverzorgingsritueel. Vitamine C is een antioxidant die ervoor zorgt dat vrije radicalen geneutraliseerd worden en ook niet geheel onbelangrijk: hij zorgt ervoor dat uv-stralen minder schade kunnen toebrengen aan de huid.

Er zijn maar weinig middelen die gelijk zo’n geweldig resultaat geven als het verwijderen van dode huidcellen. Soms kun je het ook overdrijven en dus te veel exfoliëren. Hoe vaak je moet exfoliëren verschilt van persoon tot persoon en heeft vaak te maken met de dikte van je huid. Zo kunnen mannen (lees: dikke, stevige huid) dit bijvoorbeeld vaker doen dan vrouwen.

Te veel exfoliëren kan ervoor zorgen dat je last krijgt van een geïrriteerde huid. Je gebruikt namelijk ongemerkt meer AHA’s of BHA’s dan je denkt. Aan een gezichtscrème  zijn namelijk ook vaak exfolianten toegevoegd. Zo is de kans groot dat je op de ingrediëntenlijst van jouw crème glycolzuur, melkzuur of salicylzuur tegenkomt. Als je daarnaast ook nog een dagelijks vitamine A-zuurcrème gebruikt, die als doel heeft de dode huidcellen versneld af te voeren, kan het zijn dat het allemaal net iets te veel van het goede is.

Toch heeft het dan eerder nut om de huid iets minder te exfoliëren, dan het vitamine C-serum uit je dagelijkse huidverzorgingsritueel te schrappen.

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden. Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag de Dr. Grandel, Elements of Nature winnen ter waarde van 31,50 euro, dus: stel je vraag.

 

 

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram