arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
alternatief-vitamine-a-zuur-creme

Is er een alternatief voor vitamine A-zuurcrème?

Ik vind de bijwerkingen van vitamine A-zuurcrème best heftig. Is er een alternatief?

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Het kan zijn dat je zo gevoelig reageert op vitamine A-zuurcrème dat het verstandig is op zoek te gaan naar een alternatief met minder bijwerkingen. Vooral als je een gevoelige huid hebt, ligt het gebruik van de mildere crème Differin voor de hand."

Differin

Vitamine A-zuurcrème en Differin hebben nogal wat overeenkomsten: "Net als vitamine A-zuurcrème is Differin in eerste instantie bedoeld om acne te behandelen, maar daarnaast werkt hij ook huidverjongend, omdat hij de aanmaak van collageen en hyaluronzuur stimuleert. Daarnaast kan Differin bij langdurig gebruik ook (kleine) littekens, oneffenheden en pigment- en ouderdomsvlekken verminderen."

Net als vitamine A-zuurcrème is Differin niet zonder recept te bestellen. Liever niet naar de huisarts voor Differin? Bezoek dan deze online doktersdienst!

Differin mag dan de milde versie zijn van vitamine A-zuurcrème, toch is voorzichtigheid nog steeds geboden: "Aangezien Differin net als vitamine A-zuur tot de retinoïden behoort, bestaat er nog steeds een (geringe) kans dat je te maken krijgt met een droge of geïrriteerde huid."

Cosmeceuticals

Wil je elke vorm van bijwerkingen voorkomen, maar wel een crème die je huid verbetert dan kun je je toevlucht zoeken in cosmeceuticals. Voor deze huidverzorgingsproducten heb je geen recept nodig, maar ze kunnen wel dezelfde werking hebben als een medische crème zoals vitamine A-zuur. "Cosmeceuticals bevatten biologisch actieve ingrediënten die in staat zijn om fysiologische processen in je huid teweeg te brengen. Dit betekent dat ze van dusdanige kwaliteit zijn, dat ze ook daadwerkelijk je huid kunnen verbeteren."

Het principe van een cosmeceutical is dat je in deze producten wetenschappelijk bewezen ingrediënten vindt die in staat zijn huidproblemen te verminderen. "Maar zoals voor alles geldt ook dat de ene cosmeceutical de andere niet is. Het probleem is dat de term 'cosmeceuticals' niet officieel erkend is in de Europese wetgeving en dan ook regelmatig misbruikt wordt."

Gelukkig is het niet moeilijk om 'nep' van 'echt te onderscheiden: "Cosmeceuticals zijn niet helemaal vrij verkrijgbaar en (in principe) alleen te koop op advies van een huidtherapeut, dermatoloog of arts."

Retinol

En als laatste alternatief voor vitamine A-zuurcrème is er natuurlijk nog retinol: "Vanwege de bijwerkingen is het verboden om vitamine A-zuurcrème in cosmeticaproducten te gebruiken. Vandaar dat wetenschappers op zoek zijn gegaan naar een andere, minder agressieve vorm van vitamine A die dezelfde resultaten geeft, maar tegelijkertijd wel verwerkt mag worden in een crème. Het resultaat is retinol."

Retinol is eigenlijk ook gewoon vitamine A, maar heeft wel minder bijwerkingen dan vitamine A-zuur. "Retinol wordt na opname door je huid omgezet in vitamine A-zuur."

Net als bij cosmeceuticals wordt de term 'retinol' regelmatig misbruikt. "Het is niet zo dat elk product waar retinol op de verpakking vermeld staat, ook daadwerkelijk resultaat geeft." Het percentage speelt een grote rol. "Retinol is niet altijd even effectief bij een lage concentratie. Ook belangrijk om te vermelden is dat afgeleiden van retinol niet altijd even effectief zijn als retinol."

Furrow op Instagram