arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Dunne huid voorkomen

Dunne huid verminderen

Ik heb een dunne huid en het wordt eigenlijk steeds erger. Is er iets wat ik kan doen om het tegen te gaan en mijn huid steviger te maken?

Esthetisch arts Stephan Marks: "Een dunne huid wordt vooral veroorzaakt door veroudering én zonbeschadiging. Je kunt dit proces nooit helemaal voorkomen, maar wel vertragen. En misschien zelfs wel helemaal stilzetten."

Je huid is opgebouwd uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bind- en vetweefsel. "Als je jong bent, bestaat je huid voor ongeveer 70% uit collageen en zorgt samen met elastine voor de stevigheid van je huid. Leeftijd speelt een rol, maar de zon zorgt ervoor dat je collageen en elastine versneld worden afgebroken, met een dunnere huid tot gevolg."

Dunne huid voorkomen

Wil je een dunne huid voorkomen, dan zul je je van jongs af aan moeten beschermen tegen de zon. "Het komt er eigenlijk op neer dat zodra je het daglicht ziet, je een zonnebrandcrème moet gebruiken. Met de opmerking dat de voorkeur op die leeftijd uitgaat naar fysische filters, zoals zinkoxide en titaniumdioxide."

Als de aanmaak van collageen en elastine afneemt, kun je erover nadenken om vitamine A-zuurcrème of retinol aan je huidverzorgingsritueel toe te voegen. "Hiermee voorkom je niet alleen een dunne huid, maar activeer je ook je fibroblasten en verstevig je tegelijk de lederhuid. De volgende stap is eventueel een chemische peeling of een laserbehandeling."

Hyaluronzuur

En dan kun je nog overwegen om hyaluronzuur toe te voegen: "Restylane Vital en ook Allergan (Botox) komen binnenkort met een 'skinbooster' op de markt. Het draait bij deze producten niet alleen om het toevoegen van vocht, maar doordat de druk in de huid toeneemt wordt hiermee ook meteen de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd, waardoor de stevigheid ook meteen verbeterd wordt. Het draait dus om meer dan alleen hydratatie van de huid."

Beste behandeling

Welke behandeling het beste voor jou is, heeft niet zozeer met je leeftijd te maken, maar hangt meer af van de conditie van je huid. "Preventie is makkelijk, goedkoop en simpel. Ben je dat stadium voorbij dan zul je vitamine A-zuurcrème moeten toevoegen. Heb je echt een dunne huid, dan zul je voor uiteindelijk toch voor een laser of chemische peeling moeten kiezen."

Furrow op Instagram