arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Dosering Roaccutane aanpassen

Dosering Roaccutane aanpassen vanwege bijwerkingen?

Op advies van de dermatoloog gebruik ik sinds kort Roaccutane tegen acne, maar ik heb last van mijn darmen. Als je last hebt van bijwerkingen kan je dan de dosering het beste aanpassen?

Esthetisch arts Stephan Marks: "Roaccutane wordt gebruikt om puistjes, bultjes en onzuiverheden te verminderen." Vanwege de bijwerkingen van het medicijn wordt soms naar andere oplossingen gezocht om acne tegen te gaan. “Een droge huid, lippen en slijmvliezen en ontsteking van het oogslijmvlies komen voor, maar in sommige gevallen kan er ook sprake zijn van stemmingsstoornissen, depressiviteit en zelfs zelfmoordneigingen."

Roaccutane tijdens de zwangerschap

Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft wordt het gebruik van Roaccutane afgeraden. "De structuur van Roaccutane is afgeleid van vitamine A. De invloed op het ongeboren kind is dusdanig, dat je het dan ook echt niet mag slikken als je in verwachting bent."

Roaccutane is een relatief zwaar middel, maar je bent er wel (bijna) zeker van dat je verlost bent van onzuiverheden. “Het krimpt je talgklieren permanent en remt (onderhuidse) ontstekingen. Vaak is het zo dat je talgklieren na afloop van een kuur dusdanig klein zijn dat je geen last meer hebt van acne, puistjes als onderdeel van rosacea of grove poriën. En mocht één niet voldoende zijn, dan kan je altijd nog een tweede of zelfs een derde kuur overwegen."

Bijwerkingen

Juist vanwege de bijwerkingen, moet je alleen niet te lichtzinnig over Roaccutane denken. "Vaak wordt Roaccutane op jonge leeftijd afgeraden, behalve als acne leidt tot littekens. In de puberteit probeer je bijvoorbeeld meestal met andere maatregelen de puistjes onder controle te krijgen. Maar als je op latere leeftijd echt last van acne hebt, is er vaak sprake van een chronisch karakter en neem je de bijwerkingen meestal voor lief."

Zijn de bijwerkingen zo heftig, dan zit er niks anders op dan de dosering aan te passen, of zelfs te stoppen. "Sowieso start je altijd met een lagere dosering, om te zien hoe je op Roaccutane reageert. Pas na 4 weken wordt de dosering voor het eerst verhoogd." Als je te maken krijgt met bijwerkingen dan zijn deze bijna altijd tijdelijk en verdwijnen ze weer na het stoppen met Roaccutane. "Ze worden veroorzaakt door het gebruik het medicijn. Dat betekent dat als je de dagdosering naar beneden brengt, dat de bijwerkingen ook kunnen verminderen."

Hou er dan wel rekening mee dat de behandeling langer duurt. "In plaats van de dosering meteen te verlagen, kun je er ook voor kiezen om het aantal milligram per dag te splitsen en een gedeelte 's ochtends te nemen en de rest 's avonds. Op die manier kun je waarschijnlijk ook sommige bijwerkingen tot een minimum beperken."


Furrow op Instagram