arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
donkere-verkleuring-onder-ogen-2

Donkere verkleuring onder ogen

“Ik ben 27 jaar oud en heb last van donkere kringen. Het gaat om een donkere verkleuring onder mijn ogen. Is 0.02% vitamine A-zuur crème in combinatie met 4% hydrochinon dan geschikt om pigment te verwijderen?

Esthetisch arts Stephan Marks: “Bij donkere kringen kan het zijn dat er sprake is van wallen (volumeverlies), pigment of in het geval van een dunne huid dan zorgt het doorschijnen van de bloedvaten voor de verkleuring. Maar het kan bijvoorbeeld ook om een combinatie van deze drie factoren gaan.”

Hydrochinon

Als pigment de oorzaak van de verkleuring is, wordt vaak hydrochinon voorgeschreven. Toch is deze crème niet altijd de beste oplossing. “Door het soort pigment is het de vraag of blekende producten zoals hydrochinon überhaupt effect hebben.” In de praktijk vallen de resultaten dan ook vaak tegen. “Vooral als je donkere kringen veroorzaakt worden door meerdere factoren zul je meer moeten doen dan alleen het smeren met hydrochinon crème

Wordt de donkere verkleuring onder jouw ogen veroorzaakt door volumeverlies, dan zijn fillers vaak de eerste keus, al dan niet voorzien van botox in de ooghoek.  “Hiermee kun je de spier rondom het oog enigszins ontspannen, waardoor je wallen minder diep worden.”

En dan kun je ook nog gewoon alles in de strijd gooien: “Als er sprake is van een pigmentprobleem en heb je daarnaast ook een dunne huid, dan kun je overwegen om zowel vitamine A-zuur als hydrochinon crème te gebruiken. Je werkt huidverstevigend met behulp van vitamine A-zuurcrème en tegelijkertijd pak je dan met hydrochinon het pigment aan. 

Bijkomend voordeel is dat vitamine A-zuurcrème ervoor zorgt dat de hydrochinon crème beter wordt opgenomen door de huid. “Ze worden dan ook regelmatig samen voorgeschreven. Afgezien van eventuele bijwerkingen, kun je zo op een relatief onschuldige manier kijken of je het pigment toch enigszins kunt verminderen met hydrochinon. Daarnaast verstevig je ook de huid onder je ogen met de vitamine A-zuurcrème, waardoor ook al vaak een deel van het probleem opgelost wordt. 

En dan is er nog de mogelijkheid van OPL. Stephan: “Als blijkt dat de donkere kringen onder je ogen toch veroorzaakt worden door het doorschijnen van bloedvaatjes, dan kan OPL uitkomst bieden. Met behulp van een intern oogkapje kun je tot de wimperrand flitsen en zo de verkleuring verminderen.”

Het ligt misschien enorm voor de hand, maar de oorzaak bepaalt uiteindelijk de behandeling. “Het blijft dus eerst zaak om die te achterhalen.”

 

Furrow op Instagram