arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Furrow.nl

Hoe kan je een donkere huid met pigmentvlekken het beste behandelen?

Schermafbeelding 2014-01-09 om 21.19.19

Hoe kan je een donkere huid van iemand van 57 jaar met pigmentvlekken het beste behandelen?

Stephan Marks: “De behandeling hangt helemaal af van wat voor soort pigmentvlekken het zijn. Je hebt namelijk een heleboel verschillende aandoeningen en iedere pigmentvlek vraagt om zijn eigen behandeling.”

“Een aandoening die relatief vaker voorkomt bij mensen met een donkere huid is PIH (Post inflamatory Hyperpygmentation). Dit is een vorm van hyperpigmentatie die ontstaat na een ontsteking, zoals bijvoorbeeld een puistje, maar ook als onderdeel van een litteken kan voorkomen. Een donkere huid is daar een stuk gevoeliger voor dan een blanke huid. Het pigment dat dan zichtbaar is kan tijdelijk zijn, maar soms verdwijnt het nooit meer en is het dus permanent.”

“Geldt voor een blanke huid dat je van een puistje moet afblijven, voor een donkere huid gaat deze regel al helemaal op. Het voorkomen van pigmentvlekken is voor elke huid het beste. Het voordeel van een donkere huid is wel dat ouderdomsvlekken op een donkere huid een stuk minder vaak voorkomen dan op een blanke huid.”

“Sommige pigmentvlekken kun je vrij gemakkelijk behandelen, maar er zijn er ook waar je helemaal niks aan kan doen. Vooral de pigmentvlekken die ontstaan door zijn door PIH kun je relatief makkelijk behandelen en is de kans groot dat ze ook echt wegblijven. Het zijn de pigmentvlekken die hormonaal gedreven zijn, die vaak weer terugkomen. Een melasma is bijvoorbeeld een stuk moeilijker te behandelen en steekt ook vaak de kop weer op.”

Huidblekende-creme-hydrochinon

Hydrochinon

Vooral hydrochinon of hydrochinon in combinatie met vitamine A-zuurcrème wordt ingezet bij de behandeling van pigmentvlekken. Toch moet je vooral met een donkere huid oppassen met hydrochinon. De kans bestaat dat je huid te bleek wordt, maar het kan ook gebeuren dat de pigmentvlekken in alle hevigheid weer terugkomen en zelfs erger worden na langdurig hydrochinongebruik. Brightenex van Obagi is naar onze mening eerste keus, omdat het veel verschillende actieve bestanddelen bevat, zonder de risico’s van hydrochinon. Als alternatief kun je ook een crème met azelaïnezuur inzetten. En vergeet ook zonbescherming niet.”

Stel je vraag

Is jouw vraag deze week niet beantwoord , stel hem dan gewoon opnieuw. En vanwege de grote hoeveelheid vragen, zullen vanaf nu elke week 3 vragen beantwoord worden. Elke vrijdag staat een team van deskundigen voor je klaar: cosmetisch artsen, BN’ers, huidtherapeuten, tandarts of haarspecialist. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Volgende week wordt één van de 3 vragen beloond met het Medik8 Growth Factor Serum ter waarde van 70 euro.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram