arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
detoxen-tips-2

Detoxen tips

In aanloop naar de zomer wil ik graag een sapkuur doen om af te vallen. Ik vind het alleen zo moeilijk om vol te houden. Zijn er tips om het detoxen toch vol te houden?

Julia Bakker, V-Bomb: “Een sapkuur is lastig als je niet gewend bent om te detoxen en hem puur en alleen gebruikt om af te vallen. Het valt of staat vaak in de aanloop naar je detoxkuur. Natuurlijk is het per persoon verschillend, maar als je cold turkey gaat detoxen en je jezelf ineens alles ontzegt, dan is het natuurlijk ook echt moeilijk vol te houden.”

Vooral als je af wilt vallen, is een detox goed om je bewust te worden van wat je allemaal eet. “Je kunt zo’n sapkuur juist goed gebruiken om slechte gewoontes af te leren en een aantal dagen extreem gezond leven. Tijdens de detoxkuur reinig je je lichaam en ondanks dat je niet eet, zul je je waarschijnlijk wel heel fit voelen. Je kunt dan ook goed het verschil voelen met de periode waarin je bijvoorbeeld heel ongezond at.”

Als je een sapkuur alleen gebruikt om weer bikiniproof te worden, kun je ervoor kiezen om naast je sappen wel gewoon koffie en (zwarte) thee te drinken. “Het mag officieel niet en als je echt wilt detoxen, dan mag je alleen water en groene thee drinken en zul je koffie moeten laten staan. Maar gaat het je alleen om het gewichtsverlies, dan kun je iets minder drastisch te werk gaan en minder streng zijn.”

detoxen-tips-3

Detoxen tips

Hoeveel je ook bent afgevallen, ook na je sapkuur zul je je gezonde levensstijl moeten volhouden. Julia: “Zo snel als je bent afgevallen, zul je anders ook weer aankomen. Wil je het resultaat behouden, dan is het net zo belangrijk om het eten langzaam weer op te bouwen. En trouwens ook nooit weer helemaal terug te gaan naar waar je vandaan bent gekomen.”

Dat betekent gevarieerd eten, natuurlijke suikers in plaats van snoep en gebak, vezels én eiwitten. “Je hebt het echt allemaal (dus ook koolhydraten!) nodig om je goed te voelen. Groente en fruit versterken je weerstand, maar zorgen bijvoorbeeld ook voor een stralende huid. Alleen heb je niet altijd zin om zo veel groente en fruit te eten. Daarom is één groentesapje per dag zo perfect als tussendoortje.”

Detoxen volhouden tips

Fruit zit natuurlijk ook bomvol met vitamines, mineralen en antioxidanten, maar met alleen verse jus d’orange (op zondag) kom je niet: “Vruchtensappen zorgen voor een verhoging van je bloedsuikerspiegel. Natuurlijk vind je in de meeste groentesapjes ook vaak fruit, maar in combinatie met groente is het effect weer anders.”

Je zit beter in je vel en je huid is ook nog eens mooier: op papier weten we natuurlijk precies wat we moeten doen, maar twee ons groente en twee stuks fruit blijkt in de praktijk niet altijd haalbaar. “Af en toe een smoothie lukt nog wel, maar het is echt moeilijk om die enorme hoeveelheid groente en fruit dagelijks te eten. En elke dag een vers groentesapje met de slowjuicer maken is ook best wel veel werk.”

detoxen-tips-1

Gember voor je bloedvaten, paprika geeft je een vitamine C-boost, wortel is dan weer goed voor je ogen en haar, tarwegras voor de eiwitten en venkel heeft een positieve invloed op je spijsvertering. “Je hoeft echt niet per se te detoxen om profijt te hebben van het gezonde effect van een groentesap. Je kunt er ook gewoon voor kiezen om er elke dag eentje te drinken ter ondersteuning.

“Een groentesap met kruiden mag dan nog zo gezond zijn, overdrijf het niet. 100 ml groentesap bevat ongeveer 50-90 calorieën en kun je dus niet onbeperkt de hele dag drinken. Vergeet niet: bieten bevatten ook suiker. Eén groentesapje per dag is echt voldoende.”

Stel je vraag

Er zijn nog een hele hoop vragen onbeantwoord. Daarom kun je elke vrijdag een vraag stellen in de rubriek ‘stel je vraag‘ op het gebied van huidverzorging, botox, fillers, make-up, vitamine A-zuurcrème, huidproblemen of een algemene vraag over rimpels. Er staat een team van deskundigen voor je klaar: cosmetisch artsen, BN’ers, huidtherapeuten, tandartsen of haarspecialisten. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Dus: stel je vraag :-)

Furrow op Instagram