arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
zo-medical-glycogent-4

Is een chemische peeling gevaarlijk?

Is een chemische peeling gevaarlijk?

Stephan Marks: “De ene chemische peeling is de andere niet en het resultaat van de behandeling is dus ook totaal afhankelijk van welke soort je kiest. Anders dan je zou verwachten zit het grootste gevaar hem niet altijd in de bijwerkingen van een behandeling, maar in de verwachtingen.”

Het is dan ook belangrijk dat je exact weet welke mogelijkheden er zijn, voordat je daadwerkelijk een chemische peeling laat doen: “Het eindresultaat hangt niet alleen van het soort zuur af, maar ook van de hoeveelheid die je aanbrengt. Het is dan ook van essentieel belang om van tevoren te bespreken wat je wilt bereiken. Gaat het alleen om het verbeteren van de huidstructuur en het verkleinen van grove poriën, of wil je ook daadwerkelijk rimpels verminderen.”

Oppervlakkige peeling

Soms volstaat namelijk alleen een oppervlakkige peeling: “Er zijn ook producten verkrijgbaar waarmee je je huid gewoon thuis kunt peelen. Voorbeeld hiervan is de ZO Medical Glycogent. Bij regelmatig gebruik zorg je met behulp van dit product ook voor een verbetering van je huid. Het voordeel is dat er geen tot weinig risico’s aanzitten en je mag bijvoorbeeld ook gewoon in de zon. Maar wil je meer effect hebben van een peeling dan zul je dieper moeten gaan. En hiermee neemt ook het het risico op bijwerkingen toe.”

“Het grootste gevaar van een chemische peeling is de kans op hyperpigmentatie, oftewel pigmentvlekken die ontstaan als reactie op de vloeistof of tijdens het genezingsproces.”

Hyperpigmentatie

Wil je er alles aan doen om hyperpigmentatie te voorkomen, dan zul je je huid klaar moeten stomen voor de behandeling: “Het is verstandig om van tevoren te starten met een speciale reiniger en een scrub, al dan niet aangevuld met een milde peeling.” Daarnaast kan ook retinol of vitamine A-zuurcrème in aanloop naar de behandeling zeker niet ontbreken. “En een product dat de aanmaak van pigmentcellen in je huid onderdrukt (hydrochinon crème of Brightenex).”

Het voordeel van een goede voorbereiding is dat je op deze manier niet alleen bijwerkingen voorkomt, maar uiteindelijk ook zorgt voor een mooi en egaal resultaat: “Vaak zorgen de producten ervoor dat je huid sneller herstelt, waarbij het natuurlijk belangrijk is dat je niet aan de korstjes gaat krabben. Hierdoor heb je kans dat je huid na de chemische peeling langer rood blijft.”

Na de peeling kun je niet zomaar stoppen: “Je moet meestal de producten blijven gebruiken tot je uit de gevarenzone bent.” Maar daarna is het vaak ook nog zinvol om door te gaan. “Het gebruik van retinol of vitamine A-zuurcrème is natuurlijk altijd goed, maar het versterkt en behoudt ook het resultaat van de peeling.”

Littekens

En dan is er nog een laatste complicatie: “Gelukkig komt het maar weinig voor, maar een te korte voorbereidingstijd, te diep of een fout van je behandelend arts kunnen voor littekens zorgen. Maar dan moet je het wel heel bont maken hoor.”

Furrow op Instagram