arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Borrelende darmen

Borrelende darmen door cappuccino

Na het drinken van een cappuccino heb ik vaak meteen last van borrelende darmen en soms een onrustige huid? Kan dat? Is er een verband tussen je darmen en je huid?

Orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe: “Wat je eet en drinkt is zeker van invloed op je huid. Heb je regelmatig borrelende darmen en huidklachten? Dan is de kans groot dat dit wordt veroorzaakt door een disbalans in je darmen.”

Als je darmen uit balans zijn, zie je dit vaak meteen terug aan je huid: “Als je darmbekleding beschadigd is, kunnen onverteerde voedseldeeltjes en gifstoffen in de bloedsomloop komen, die normaal gesproken door je darmwand tegen worden gehouden. Het immuunsysteem reageert hierop, met als gevolg ontstekingen die kunnen bijdragen aan het ontstaan van acne, eczeem en andere huidklachten.”

Een zogenoemde lekkende darm ontstaat niet zomaar. “Schade aan je darm kan worden veroorzaakt door gifstoffen, parasieten of een schimmel, zoals candida.” Maar ook langdurige stress en een overmatige groei van slechte bacteriën worden vaak genoemd als mogelijke oorzaken. “Het is dus echt belangrijk om de oorzaak van jouw darmklachten te achterhalen, anders blijft het immers dweilen met de kraan open.”

Probiotica

Je hebt altijd goede en slechte bacteriën in je darmen, maar het gaat om de juiste balans tussen de verschillende bacteriesoorten. “Probiotica zijn gezonde bacteriën die kunnen helpen om de samenstelling van je darmflora te optimaliseren.” Je kunt ervoor kiezen om elke dag extra priobiotica te slikken (of drinken) om de gezondheid van je darmen te ondersteunen, maar je kan ook zorgen dat je voldoende probioticahoudende producten eet. “Denk hierbij aan voedingsproducten als zuurkool, kimchi en kefir.”

Voedselintolerantietest

Gevoeligheid voor bepaald eten zoals zuivel, chocolade, (varkens)vlees en gluten, komt veel voor: “Symptomen die wijzen op een voedselintolerantie zijn vermoeidheid, borrelende darmen, hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, maar ook huidklachten. Wanneer er bij jou sprake is van een voedselintolerantie reageer je er meestal tussen 2-3 uur en 2-3 dagen op na het eten van de betreffende voeding. ”Hierdoor is het best moeilijk te achterhalen wat precies de boosdoener is. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een voedselintolerantietest te laten doen.”

Borrelende darmen

Ook een overgroei van de schimmel candida kan voor huidklachten zorgen. Karlijn: "Probeer zo min mogelijk producten te eten, waardoor de schimmel kan gaan woekeren. Hier vallen o.a. melkproducten (cappuccino), gluten, alcohol, (fruit)suikers en gist onder."

Je kunt je spijsvertering al enorm verbeteren door goed te kauwen, waardoor het voedsel makkelijker afgebroken kan worden. "Je hebt minder last van borrelende darmen, maar door goed te kauwen krijg je ook eerder het signaal van je maag dat je vol zit (afvallen)."

Heb jij het idee dat jouw darmen uit balans zijn? En zou je persoonlijk advies/begeleiding willen? Neem dan contact op met Karlijn Hoebe. Een consult bij haar komt in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraars.

Furrow op Instagram