arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
bobbels-na-botox-1

Bobbels na botox

Tijdens een botoxbehandeling zie je altijd bobbels ontstaan op de ingespoten plekken. Zijn deze normaal en hoelang blijven ze zichtbaar?

Esthetisch arts Stephan Marks: “De bobbels na botox zijn volkomen onschuldig en ontstaan door het water waarin de botox is opgelost.” 

Anders dan je misschien zou verwachten, is botox namelijk in eerste instantie niet vloeibaar: Botox wordt als poeder geleverd en voordat je dat kunt injecteren zul je het moeten oplossen in steriel water. Je kunt hiervoor gebruikmaken van fysiologisch zout of bacteriostatisch water.”

Fysiologisch zout

In principe zijn zowel fysiologisch zout als bacteriostatisch water geschikt: “Het verschil is dat bacteriostatisch water naast de 0,9% zoutoplossing ook nog eens benzylalcohol bevat. Het is in aanschaf voor de arts een stuk duurder, maar heeft wel als voordeel dat het branderige gevoel dat je normaal gesproken bij een botoxbehandeling kunt ervaren, een stuk minder is.”

Hoeveel gezuiverd water er gebruikt wordt staat trouwens van tevoren vast: “In theorie gebruikt elke cosmetisch arts dezelfde hoeveelheden. Dit wordt namelijk exact door de desbetreffende fabrikant voorgeschreven.”

Oplettendheid is wel geboden, aangezien de hoeveelheid steriel water nauwlettend samenhangt met het aantal eenheden botox per flacon. “En dat verschilt per merk. In één flacon Vistabel van de fabrikant Allergan vind je 50 eenheden en hetzelfde geldt voor Bocouture van Merz. Maar Azzalure bevat per flacon weer 125 eenheden en ook Dysport is enigszins afwijkend met 300 eenheden.” 

Bobbels na botox

Er is in principe weinig te doen tegen de bobbels die ontstaan tijdens een botoxbehandeling: “Het is een volkomen onschuldig verschijnsel en meestal trekt het binnen een kwartier weer weg. Wat je niet moet gaan doen is de bobbels proberen weg te masseren, hiermee bestaat de kans dat je de botox verplaatst.”

Blauwe plek

Mocht de verdikking niet wegtrekken, dan is er waarschijnlijk sprake van een blauwe plek“Als de bobbel niet binnen 15 minuten na de behandeling wegtrekt, is de kans groot dat er sprake is van een hematoom. Het verschil is meestal wel duidelijk zichtbaar, een hematoom schijnt altijd ietwat blauwig door.”

Toch is een blauwe plek niet altijd te voorkomen: “De ene zone is er nu eenmaal gevoeliger dan de andere. Rondom je ogen is de huid dunner en zijn je bloedvaten redelijk goed zichtbaar, waardoor de kans op een blauwe plek minimaal is. Maar zelfs bij een relatief simpele behandeling zoals de kraaienpootjes kan het nog steeds gebeuren.”

Afgezien van een branderig gevoel, wordt een botoxbehandeling meestal niet als heel pijnlijk ervaren: “Het gebruik van verdoving zoals bijvoorbeeld Emla crème heeft dan ook niet de voorkeur. Deze heeft namelijk als nadeel dat je bloedvaten open komen te staan, waardoor de kans op blauwe plekken groter wordt.”

Furrow op Instagram