arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
opnames-velthuis-1

Hoe vind ik de beste plastisch chirurg?

Ik wil mijn borsten laten vergroten, maar hoe vind ik de beste plastisch chirurg voor deze operatie? Ik zie even door de bomen het bos niet meer.

Plastisch chirurg Laura Moojen, Velthuis Kliniek: “Het is in eerste instantie belangrijk om te controleren of een plastisch chirurg lid is van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie of, in het geval van cosmetische ingrepen, bij de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastisch Chirurgie. Op deze manier kun je al een eerste schifting maken.”

Toch is niet elke plastisch chirurg aangesloten bij de NVPC. “Daar is vaak een reden voor. Een plastisch chirurg kan minimaal elke vijf jaar op een bezoek van de kwaliteitscommissie rekenen, waarbij onder andere naar de praktijkvoering en de nascholing wordt gekeken. Voldoe je niet aan de eisen van de vereniging, dan kan het gevolg zijn dat je je registratie verliest.”

Kliniek

Ook de kliniek waarin een plastisch chirurg werkt speelt een rol. “De plastisch chirurg kan nog zo goed zijn, het is ook belangrijk om te controleren of de kliniek goed is. Je bent er misschien van tevoren niet zo mee bezig, maar probeer te achterhalen of het personeel vriendelijk is en of de operatiekamer bijvoorbeeld op orde is.

En mocht er een probleem zijn, dan speelt de nazorg ook mee: “Check of er een klachtencommissie is waar je terecht kan mocht er onverhoopt toch iets mis gaan.”

Net als de plastisch chirurg, moet een kliniek ook aan een aantal richtlijnen voldoen. “Zo is er bijvoorbeeld de ISO-certificering of het KIWA-keurmerk. Deze waarborgen de kwaliteit en de professionaliteit van de medische staf en kijken naar zaken zoals hygiëne, infectiepreventie en sterilisatie van medische hulpmiddelen. Van de klinieken die deze keurmerken dragen kun je zeker zijn dat ze voldoen aan alle eisen op het gebied van klanttevredenheid en het inachtnemen van minimale wachttijden.”

Ervaring

En dan speelt de ervaring van de arts natuurlijk ook mee. “Binnen de plastische chirurgie ontstaan er steeds meer superspecialisaties. Zo zijn er chirurgen die dagelijks hand- en polsoperaties doen, maar bijvoorbeeld bijna geen borstenvergroting.”

Gevoel

En dan is er ook nog zoiets als gevoel: “Met de ene plastisch chirurg zul je nu eenmaal een betere klik hebben, dan met de ander. Het kan ook zijn dat je dat je je van tevoren een bepaald beeld hebt gevormd, maar dat in de praktijk blijkt dat hij of zij totaal niet aan je verwachtingen voldoet.”

Het consult is dan ook vaak doorslaggevend in je keuze voor de plastisch chirurg: “Je mag tijdens het kennismakingsgesprek best kritisch zijn. Stel bijvoorbeeld vragen over de tijdsduur van de operatie en in het geval van een borstvergroting mag je ook best informeren naar het type prothese dat er wordt gebruikt. Leg je eisen op tafel. Zo kom je er ook achter of er naar je geluisterd wordt.”

Als je geen goed gevoel hebt, kun je ervoor kiezen om nog een extra consult aan te vragen bij de plastisch chirurg, of op zoek te gaan naar een andere arts. “Vertrouw op je onderbuikgevoel. En als je twijfelt ga dan gewoon door met je zoektocht. Neem geen overhaaste beslissingen. Het blijft uiteindelijk toch een operatie.”

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram