arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Bacteriën op je huid

Bacteriën op je huid

Van de gedachte dat er allemaal kleine, minuscule beestjes op je huid rondkruipen, word je al niet vrolijk, maar het feit dat diezelfde kleine, minuscule beestjes voor versnelde huidveroudering kunnen zorgen is natuurlijk helemaal frustrerend. Esthetisch arts Stephan Marks: "Op je huid wemelt het van de bacteriën. En dat is maar goed ook, ze dienen ook een doel. Zolang alle bacteriën in symbiose met elkaar leven, oftewel in evenwicht zijn, is er niks aan de hand."

Als de verkeerde bacteriën de overhand nemen, kunnen er huidproblemen ontstaan. Zoals bijvoorbeeld bij de propionibacterium acnes. "Van deze bacterie wordt verondersteld dat hij voor versnelde huidveroudering kan zorgen. Overigens ook voor puistjes bij acne."

Porfyrinen

Zolang deze bacterie in normale hoeveelheden aanwezig is, is er misschien (nog) niks aan de hand. "De propionibacterium acnes is verantwoordelijk voor het ontstaan van porfyrinen. Er wordt nu gespeculeerd dat het aantal porfyrinen is gerelateerd aan versnelde veroudering van de huid."

Tijdens een digitale huidscan worden porfyrinen zichtbaar vanwege hun fluoriserende eigenschap.

Bij blootstelling aan de zon gaat het mis. "Porfyrinen zorgen dat er (extra) vrije radicalen gevormd worden. Hoe meer porfyrinen, hoe intenser het terugkaatsende uv-licht. Er wordt verondersteld dat porfyrinen op deze manier het ontstaan van pigmentvlekken, rimpels en andere verschijnselen van huidveroudering kunnen versnellen."

Wil je het aantal porfyrinen verminderen dan zul je de aanmaak van talg moeten aanpakken: "Porfyrinen bevinden zich met name in je talgklieren en nemen toe naarmate je ouder wordt. Rond je vijftigste neemt het aantal porfyrinen weer af, wat een weerspiegeling is van de afname van je talgproductie."

VISIA huidscan

De VISIA kan je hierbij helpen. "Tijdens deze digitale huidscan worden porfyrinen zichtbaar vanwege hun fluoriserende eigenschap."

Een klein beetje talg kan trouwens geen kwaad. "Talg voorkomt ook een droge huid. En een droge huid is weer gevoeliger voor de zon."
Kiezen uit twee kwaden dus. "Al met al moet je misschien een aantal propionibacteriën acnes voor lief nemen."

Furrow op Instagram