arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
acne-oil-control

Acne en de overgang. Heeft dat met elkaar te maken?

Ik zit in de overgang en heb ineens last van acne. Hoe kan dit, en vooral: kan ik er iets tegen doen?

“Een onrustige huid, puistjes en ook acne zijn niet leeftijdsgebonden, maar zijn eerder een hormoonkwestie. De puberteit is daar één van, maar er vind ook een verandering in je hormonen plaats rond je menstruatie, tijdens de zwangerschap én vaak ook in de periode voor en tijdens de overgang.”

“In de puberteit kun je overwegen om de pil te gaan gebruiken. Deze herstelt de balans tussen je mannelijke (testosteron) en je vrouwelijke (oestrogeen) hormonen. Je kunt de oorzaak van een verhoogde talgproductie namelijk vaak vinden in de mannelijke hormonen. Het is de testosteron die de talgproductie aanjaagt. En het is interessant, want mannen mogen dan meer testosteron hebben, toch zijn het vaak vrouwen die op volwassen leeftijd meer last hebben van acne.”

Overgang

Maar ook tijdens de overgang kan de pil soms uitkomst bieden: “Als je last hebt van acne, kun je altijd overwegen om de pil te (blijven) slikken. Maar daar zitten ook nadelen aan en het is niet altijd de meest verstandige keuze.”

Je kunt natuurlijk eerst proberen om de ontsteking met alleen huidproducten onder controle te krijgen. Twee keer per dag je gezicht reinigen, regelmatig scrubben, peelen en daarnaast ook het dagelijks gebruiken van producten met salicylzuur en benzoylperoxide.”

Daarnaast is er nog een hele lange waslijst met middelen die je kunt gebruiken om acne tijdens de overgang te verminderen: “Vanzelfsprekend vitamine A-zuurcrème, maar ook retinol, roaccutane of producten met zwavel.”

Acne

Toch zul je bij acne regelmatig grof geschut moeten inzetten: “Je zult verschillende middelen met elkaar moeten combineren. Dus bijvoorbeeld salicylzuur in combinatie met vitamine A-zuurcrème. Het is vaak niet alleen een kwestie van de talgproductie remmen, maar ook om dode huidcellen te verwijderen, verstopte talgklieren te ontstoppen en om bacteriedodend en ontstekingsremmend te werk te gaan. Je moet je alleen realiseren dat het op volwassen leeftijd allemaal net iets langer kan gaan duren. 

Daarnaast bestaat er ook zoiets als te veel. “Je kunt ook de huid irriteren door te veel te reinigen of te veel producten tegelijkertijd te gebruiken.”

Maar je kunt niet altijd hormonen de schuld geven. “Het kan zijn dat je door de overgang last hebt van een droge huid en vollere huidproducten bent gaan gebruiken. Dat kan ook de oorzaak zijn van jouw acne. Maar ook stress (scheiding, burn-out) kan een oorzaak zijn voor jouw onrustige huid.”

Botox tegen acne

‘Off label’ wordt ook botox genoemd om acne te bestrijden, maar dit is nog in een experimentele fase. “Aangezien de talgproductie door de zenuwen wordt gestimuleerd zou je in theorie botox kunnen gebruiken om acne te verminderen.”

Afgezien van het feit dat het duur is, kun je je ook afvragen of botox wel het beste middel is om acne te verminderen. “Je zult dan botox moeten gebruiken in zones waar je het normaal gesproken misschien nooit zou toepassen. Met alle risico’s van dien. Los daarvan is het effect maar tijdelijk en zul de behandeling een aantal keer per jaar moeten herhalen.”

Furrow op Instagram