arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
laser-schoonheidsspecialiste-1

Laserbehandeling schoonheidsspecialiste of arts?

Wat is het verschil tussen een laserbehandeling bij de schoonheidsspecialiste en bij een arts? En waarom kan ik binnenkort niet meer voor een laserbehandeling terecht bij de schoonheidsspecialiste?

Stephan Marks: “In principe zit er geen verschil tussen een laserbehandeling bij de schoonheidsspecialiste of bij een (cosmetisch) arts. Het onderscheid zit hem namelijk niet alleen in wie de behandeling uitvoert, maar ook in de kwaliteit van de laserapparatuur. Het is dan ook geen garantie dat je bij een arts een betere laserbehandeling krijgt dan bij de schoonheidsspecialiste.”

Toch is het zo dat je binnenkort waarschijnlijk naar een kliniek zult moeten voor jouw laserbehandeling. Laser en lichtbehandelingen en behandelingen met andere energiebronnen, voor het verwijderen van littekens, verminderen van rimpels, ontharen en het verwijderen van tatoeages of pigmentvlekken worden in de toekomst ‘voorbehouden medische handelingen’.”

Dat betekent dat je ze alleen mag uitvoeren als je een BIG-registratie hebt. “De maatregelen die nu genomen worden zijn niet specifiek gericht tegen de schoonheidsspecialiste, maar op dit moment is het zo dat de slager en de groenteboer op papier zelfs de meest geavanceerde laserbehandeling mogen uitvoeren. En dat is wat er binnenkort veranderd gaat worden.”

In het BIG-register vind je een overzicht van de 7 beroepsgroepen die zorg verlenen, waaronder huidtherapeuten en artsen. “Schoonheidsspecialisten staan niet in dit register vermeld. En dat is dan ook de reden dat zij in de toekomst dit soort medische ingrepen niet meer mogen uitvoeren, als de huidige voorstellen in wetgeving worden omgezet.”

Ontharing met laser

Om het allemaal nog net iets ingewikkelder te maken, wordt er wel een uitzondering gemaakt voor ontharing met laser. Stephan Marks:“Deze behandeling wordt niet gezien als een medische ingreep en mag om die reden wel door een daartoe speciaal opgeleide schoonheidsspecialiste worden uitgevoerd.”

Dit geldt weer niet voor ontharen met de IPL/OPL. “Dit blijft uiteindelijk één van de meest risicovolle behandelingen. Met een IPL/OPL is de kans op pigmentvlekken veel groter en kun je je huid bijvoorbeeld sneller beschadigen dan met een laser. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat ervoor gekozen is dat een IPL-behandeling alleen door een huidtherapeut of arts mag worden uitgevoerd.”

Ondanks dat de maatregelen een stap in de goede richting zijn, zijn hiermee nog niet alle problemen opgelost. “Het is een eind in de goede richting, maar we zijn er nog niet helemaal. Vaak is het zo dat je in de voorbereidingsfase van een medische ingreep een crème op recept nodig hebt. Denk aan hydrochinon, vitamine A-zuurcrème, Zelitrex en/of antibiotica. En die mag een huidtherapeut ook niet voorschrijven.”

Risico laserbehandeling

Hetzelfde geldt voor eventuele complicaties achteraf. “Je kan met een laserbehandeling een koortslip activeren, er kunnen zich nieuwe pigmentvlekken vormen of er kunnen ontstekingen aan de huid ontstaan. En zo zijn er tal van risico’s die op de loer liggen.”

Maar niet alleen vanwege de kans op complicaties is het goed dat er maatregelen genomen worden: “Bij dit soort behandelingen speelt kennis van de apparatuur en kennis van de huid een grote rol. Het is belangrijk dat je als behandelend arts weet waar je over praat. Je kunt bijvoorbeeld niet elke pigmentvlek met een laser behandelen. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld beter om iemand door te verwijzen naar een dermatoloog. Het is dan ook een positieve ontwikkeling.”

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram