arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Schoonenberg

PERSOONLIJKE COLUMN: Wat zeg je?! Ik hoor je niet.

Ik zal maar meteen open kaart spelen: ik vind hoortoestellen eng. Kennelijk ben ik niet de enige, want ik heb gehoord (hoor je de woordspeling?) dat zelfs als je problemen met horen hebt, je dan nog gemiddeld 7 jaar nodig hebt, voordat je daadwerkelijk een afspraak maakt met de audicien.

Hoorproblemen

Waarschijnlijk zal ik er ook ooit aan moeten geloven, want hoorproblemen zitten in mijn familie. Ik moet het misschien niet overdrijven, maar mijn opa kon niet goed horen en mijn moeder geeft inmiddels ook toe dat ze ietwat doof is.

Ik kan me nog goed herinneren dat mijn opa altijd boos was, omdat hij geen normaal gesprek kon voeren. Ik dacht altijd dat het te maken had met ons gegil, maar het tegenovergestelde was waar: "Duidelijker articuleren jongens, opa is een beetje doof."

Tegenwoordig neemt mijn moeder deze taak van hem over. Ze hoort slecht aan de linkerkant en dat kan nog weleens tot spraakverwarringen leiden.
Wij noemen dat achter haar rug om een Oma Tessie-opmerking. Van "Heb je slecht geslapen, je ziet een beetje bleek?" kan ze namelijk zonder problemen maken: "Wat, of ik cheesecake wil?"

En net als mijn opa toentertijd, weigert mijn moeder naar de audicien te gaan. "Ik ga echt niet met zo'n ding rondlopen."

Ook niet met de Unitron Moxi Now. Kennelijk is zelfs het meest kleine, onzichtbare en draadloze hoortoestel nog iets om bang voor te zijn.
Daarom is de campagne van Schoonenberg ook zo nodig. Al was het alleen al om mijn moeder en mij te overtuigen dat een hoortoestel helemaal niet zo eng is als het lijkt.

Schoonenberg

Op Instagram geeft de expert op het gebied van hoortoestellen namelijk een gezicht aan mensen met een gehoorprobleem. En ze zijn zeker niet allemaal stokoud. Integendeel zelfs.

Moesje heeft na een herseninfarct op haar 31ste problemen met horen. Dankzij een hoortoestel heeft haar leven weer kleur gekregen en kan ze tijdens een roadtrip met haar dochter genieten van Spotify.


En Rover is geboren met een elfenoortje. Hij hoort hier niks mee en kan bijgeluiden niet goed onderscheiden, waardoor een normaal gesprek voeren niet altijd even makkelijk is. Of beter gezegd: was. Nu hij een hoortoestel heeft hoort hij je namelijk direct in zijn oor.

Met deze campagne hoopt Schoonenberg het taboe rondom hoortoestellen te doorbreken. En dat er een taboe is, moge duidelijk zijn.
Een verminderd gehoor is een veel voorkomend probleem. Zo’n 20 procent van de 55-plussers is slechthorend en 85% van de 85-plussers. Los van het feit dat een groot gedeelte überhaupt het probleem negeert, is het zo dat 30% van de mensen met een hoortoestel hem een groot deel van de tijd ongebruikt in de kast liggen.

Ik hoop met deze persoonlijke column mijn steentje bij te dragen aan het doorbreken van het taboe. En ik beloof plechtig dat als ik merk dat mijn gehoor achteruitgaat, ik een afspraak maak met de audicien. Ik zal er in ieder geval alles aan doen om een 'Oma Maaike-opmerking te voorkomen.

Furrow op Instagram