arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Het perfecte plaatje

PERSOONLIJKE COLUMN: Het perfecte plaatje

"Is er een filter op Instagram waarmee ik de pukkel op mijn kin kan camoufleren?" Die vraag stelde ik gisteravond aan mijn oudste dochter (Snapchat-, Netflix- en Instagram-expert, aangezien ze meer dan 8 uur per dag op haar telefoon bezig is).
Toch gek dat ik me daar nog druk over maak, omdat het om een foto ging voor een masker om je imperfecties te verminderen. Goed product overigens, maar dat geheel terzijde.

Maar als dit nu de enige foto zou zijn: de spontane vakantiefoto aan de rand van het zwembad waarop ik mijn buik niet inhou en een walrus lijk, ziet echt het Instagram-daglicht niet. Hetzelfde geldt voor de foto van de halve marathon waarop ik met een bezweet en rood hoofd over de finish kom. Lelijk.

De buitenwereld zou er toch maar eens achter komen dat mijn leven niet alleen maar uit hoogtepunten bestaat. Dat mijn kinderen ook weleens een driftui hebben in de supermarkt, dat ik striae op mijn billen heb en dat ik na 21 kilometer hardlopen in 25 graden er inderdaad vermoeid en ontploft uitzie.

Het perfecte plaatje

Trouwens aan het maken van de foto gaat ook een heel proces vooraf: buik in, billen naar achter, haren los, lachen, maar niet te veel lachen én dan nog gaat er een filter overheen. Alles voor het perfecte plaatje.

#nofilter

Er is volgens mij geen enkele foto op mijn tijdlijn te vinden waar geen filter overheen zit. En als dat wel zo is, dan is hij voorzien van de hashtag #nofilter om te laten zien dat de situatie zo geweldig is dat er geen filter nodig is.

De buitenwereld zou er toch maar eens achter komen dat mijn leven niet alleen maar uit hoogtepunten bestaat. Dat mijn kinderen ook weleens een driftui hebben in de supermarkt, dat ik striae op mijn billen heb en dat ik na 21 kilometer hardlopen in 25 graden er inderdaad vermoeid en ontploft uitzie. En dan maak ik ook nog weleens ruzie met mijn man. Maar dat zetten we niet op Instagram. Alleen maar blije en lachende gezichten.

En ik maar denken dat het leven bij anderen wel één groot feest is. Dat iedereen om mij heen een sixpack heeft, dat de kinderen van mijn vriendinnen zonder morren hun groente opeten en dat het volkomen normaal is om als een catwalkmodel op het schoolplein te staan.

Hoe gaat het?

Maar ja, niet alleen op social media houden we de schijn op. Op de vraag 'Hoe gaat het?' antwoord ik ook standaard dat het goed gaat. Oké, tegen vreemden dan. Tijdens een etentje met mijn vriendinnen vertel ik eerlijk dat ik soms knap onzeker wordt van het feit dat Sylvie Meis nooit een pukkel heeft (of überhaupt een oneffenheid) en dat ze er altijd uitziet om door een ringetje te halen.

O, en hoe onverwacht kwam de scheiding van Brad Pitt en Angelina Jolie? Ik had er geen idee van dat het zo slecht ging, op de foto's zagen ze er zo gelukkig uit.

Furrow op Instagram