arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Hè, hè, even zitten

PERSOONLIJKE COLUMN: Hèhè, even zitten.

Ik kreun. En nee, het is niet wat je denkt... Ik kreun als ik buk, als ik opsta, als ik ga zitten, als ik iets uit de koelkast pak, als ik iets uit het bovenste keukenkastje pak of juist uit het onderste kastje. Ik kreun de hele dag door. En als ik er 's nachts uit moet om te plassen, kreun ik ook.

Ik word oud

Er zijn al een tijdje een aantal alarmbellen aan het rinkelen: het feit dat ik weer (met de nadruk op weer) een uitstrijkje moet laten maken is natuurlijk al een teken aan de wand en dat ik steeds meer met mijn ogen knijp om iets te kunnen lezen, is ook een duidelijk signaal, maar sinds ik kreun en steun is er geen ontkennen meer aan. Ik word oud.

Ik maak zo veel geluid dat ik me op dit moment niet of nauwelijks om mijn rimpels bekommer. Ik maak me meer druk over mijn innerlijke ouderdom.

Ik klaag niet (ook zo'n teken dat je oud wordt), maar door mijn gekreun en gesteun word ik wel constant op de feiten gedrukt.

Hèhè, even zitten

Ik constateer alleen dat ik tegenwoordig steeds meer geluid maak. Ik hoor mezelf regelmatig ‘hhhnnnggg’ zeggen als ik omhoog kom (rug) en ik zucht tegenwoordig als ik thuiskom met de boodschappen. Nog een erge: 'hèhè, even zitten'.

Ik maak zo veel geluid dat ik me op dit moment niet of nauwelijks om mijn rimpels bekommer. Ik maak me meer druk over mijn innerlijke ouderdom. Net als mijn fiets, kraak en piep ik.

De stijve knieën zijn er al een tijdje, maar daar is nu ook mijn onderrug bijgekomen. En mijn schouders en nek spelen ook steeds vaker op. Het is zelfs zo dat ik tegenwoordig aan yoga doe, vanwege mijn rug.
Deze stijfheid gaat trouwens gepaard met geluid. Ik probeer erop te letten, maar het blijft moeilijk om te bukken zonder geluid.

Ouderdom komt met gebreken

Noem het naïef, maar ik had stiekem de hoop dat het verouderingsproces aan mij voorbij zou gaan. Dat ik, net zoals aan de buitenkant, het geheel met wat simpele tips & trucs zou kunnen vertragen. Helaas.

Nogmaals: ik klaag niet. Ik zal alleen nooit meer zeggen dat ik moet bijkomen van een avondje uit. Ik moet tegenwoordig al bijkomen van het uitruimen van de vaatwasser of na de boodschappen.
En van deze column. Hij is af. Hèhè, even zitten.

Furrow op Instagram