arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Furrow.nl

Rimpels door de zon: kijk uit voor uva (aging)

Rimpels door de zon

Het is algemeen bekend dat je van de zon nieuwe rimpels krijgt, maar gelukkig wonen we in een koud kikkerlandje en we mogen überhaupt al van een wonder spreken als we zonnige dagen in Nederland hebben. Dus van die weinige zonnige dagen hebben we qua rimpels niets te vrezen, toch?

Zon of geen zon, zelfs op een bewolkte dag kunnen uv-stralen voor nieuwe rimpels zorgen. Niet alleen als je buiten bent, heb je iets te vrezen van uv-straling. De uv-stralen die rimpels veroorzaken kunnen namelijk zelfs door glas heen. Nou heb je van uvb(burning) achter glas niets te vrezen, maar van de boosdoener uva (aging!) des te meer. Zo kunnen uva-stralen dus voor nieuwe rimpels zorgen als je in de auto zit, je rustig zit te werken achter je bureau of terwijl je aardappels staat te piepen in de keuken.

Wel de lasten, niet de lusten

Ultraviolette straling bestaat uit uva (aging), uvb (burning) en uvc (carcinoma). Uvc-straling is de krachtigste vorm, maar deze bereikt het aardoppervlak niet. Glas houdt uvb-stralen tegen, daarom word je ook niet bruin als je achter glas zit, maar die aging-stralen dringen dus mooi wel door glas heen. Wel de lasten en niet de lusten dus.

Nou kun je natuurlijk moeilijk de hele dag met een zak over je hoofd lopen (alhoewel je hebt dan wel gelijk het voordeel dat niemand je rimpels meer ziet), maar een team van rimpelonderzoekers van de University College Hospital, Besançon in Frankrijk liet zien dat uva-straling zelfs als je binnen zit voor nieuwe rimpels kan zorgen. Zo blijkt uit het onderzoek dat als je je huid niet beschermt met een goede SPF-factor, je huid twee keer zo snel veroudert en je sneller last krijgt van diepe lijnen. Oeps.

Ondanks dat ben ik dol op de zon en verheug ik me nu al op de lente. Hoe fijn is het om met je gezicht in het zonnetje te zitten en te genieten van de warmte? Want laten we niet vergeten dat de zon ook juist zorgt dat je er stukken jonger uitziet. Zo zie je je rimpels een stuk minder als je een bruin kleurtje hebt en speelt de zon een grote rol in de aanmaak van Vitamine D. Vitamine D zorgt ervoor dat je je energieker voelt en er minder vermoeid uitziet.

Niet de lasten, wel de lusten

Des te belangrijk dus om een dagcrème te gebruiken met een goede SPF-factor of een zonnebrandcrème over je dagcrème aan te brengen. Het is een fabeltje dat je niet bruin wordt met een hoge zonnebrandfactor. Probeer bij een bewolkte dag minimaal factor 15 op je gezicht te smeren en in de zomer is het advies om met factor 30 aan de slag te gaan. Laat de lente maar komen.

Let jij erop dat er een SPF-factor in jouw dagcrème zit?

Furrow op Instagram