arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Iovera

Rimpels bevriezen, het alternatief voor botox?

Rimpels bevriezen, het alternatief voor botox?

Omdat botox de spieren verlamt, wordt er over deze injectable vaak gezegd dat je er een ‘frozen face‘ van krijgt. Maar dit kun je natuurlijk helemaal verwachten als je rimpels (lees: je zenuwen) daadwerkelijk bevroren worden. Het lijkt erop dat er nu eindelijk een alternatief is gevonden voor de populaire rimpelbehandeling met botox. Het bedrijf Myoscience beweert dat er een alternatief voor botox is en dat je rimpels bevriezen de nieuwste trend op het gebied van rimpelbehandelingen voor 2013 wordt.

De behandeling waarbij je rimpels bevroren worden heet ‘Focused Cold Therapy’ en in Europa wordt deze rimpelbehandeling iovera genoemd. Iovera bevriest de zenuwen, zodat de spier die aan die zenuw is verbonden niet meer kan samentrekken (lees: geen rimpels kan veroorzaken). Deze behandeling richt zich net als botox op de dynamische rimpels, rimpels die ontstaan door beweging.

Wat is het verschil tussen botox en je rimpels bevriezen?

Het grootste verschil bij de iovera-behandeling is dat er helemaal niets onnatuurlijks in je lichaam wordt gespoten. Veel mensen zien op tegen botox, omdat er toch ‘gif’ in je lijf wordt gespoten. Iovera zorgt er op ‘natuurlijke wijze’ voor dat je spieren niet meer kunnen bewegen. En nog een ander groot verschil met botox: iovera geeft direct resultaat. Moet je bij botox nog een aantal dagen wachten voor je rimpels zich weer terugtrekken, bij iovera loop je bewegingsloos de kliniek uit. Voor beide behandelingen is het trouwens noodzakelijk dat je niet bang voor naalden bent, want bij iovera wordt de zenuw bevroren met behulp van een naald.

Rimpels bevriezen, iovera het alternatief voor botox

Kan iovera elke rimpel bevriezen?

Je kunt niet zomaar elke rimpel bevriezen. Iovera is vooral geschikt voor de rimpels in je voorhoofd. Daarnaast kun je ook een gedeelte van je fronsrimpel behandelen, maar niet helemaal. Ook de kraaienpootjes kunnen niet bevroren worden. Dit zorgt ervoor dat iovera toch vaak gecombineerd moet worden met botox. Niet echt een alternatief te noemen dus.

Wat zijn de nadelen van iovera?

Het grootste nadeel van het bevriezen van je rimpels is het onbekende risico op eventuele bijwerkingen dat je loopt bij deze behandeling. Zo kan de behandeling brandwonden veroorzaken. Of iovera de zenuwen op lange termijn kan beschadigen, is niet bekend. Bij botox kun je tijdens de behandeling nauwkeurig in de gaten houden hoe een zenuw reageert en de doseringeen volgende keer eventueel aanpassen. Dit kan bij iovera niet en hierdoor kun je het cosmetische effect moeilijker beïnvloeden. Nou is een hangend ooglid een gevreesde bijwerking van botox, maar bij botox gaat het om een tijdelijke verlamming. Maar wat als het bij iovera nou eens gaat om een permanente verlamming? Je leven lang dus een hangend ooglid? Het is niet gezegd dat dit kan gebeuren, maar het is ook niet gezegd dat het niet kan gebeuren. Nog een nadeel van deze behandeling is dat het duurder is dan andere rimpelbehandelingen en het resultaat mogelijk korter zichtbaar is (de rimpel blijft misschien maar 2-3 maanden weg).

Hmmm, ik denk dat ik deze behandeling voorlopig maar in de ijskast stop.

Furrow op Instagram