arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Furrow.nl

Retinol

Wat is retinol?

Er zijn van die woorden die je moet onthouden zodra de eerste rimpels je gezicht betreden. Retinol is zo’n woord. Retinol is hot and happening in de wereld van anti-aging en het populaire ingrediënt van vele dure gezichtscrèmes.

Retinol/vitamine A-zuurcrème/tretinoïne crème

Retinol is eigenlijk ook gewoon vitamine A, maar het wordt vaak verward met Retin A. Retin A-crème is de populaire vitamine A-zuur- of tretinoïnecrème, waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het echt fijne lijntjes en rimpels helpt verminderen.

Maar je kan niet zomaar een winkel binnenlopen en een crème met vitamine A-zuur in je winkelmandje leggen. Vitamine A-zuurcrème is alleen op doktersrecept verkrijgbaar. En op één of andere manier vind ik het best raar om mijn huisarts te bellen om te vragen of hij een recept tegen mijn rimpels wil uitschrijven.

Vitamine A-zuurcrème is in de cosmetica verboden en zo krachtig, dat je hem alleen onder begeleiding van je huisarts of cosmetisch arts mag gebruiken. Bij verkeerd gebruik kun je namelijk echt last krijgen van heftige bijwerkingen zoals schilferige huid en roodheid. Niet zo heel gek dus dat cosmetische wetenschappers op zoek zijn gegaan naar een andere, minder agressieve vorm van vitamine A die wel bruikbaar is in antirimpelcrème. Het resultaat is retinol.

Retinol

Retinol is een soort wonderstofje. Retinol hecht zich namelijk letterlijk aan een huidcel en zegt dan tegen deze cel dat die zich als een gezonde en jongere huidcel moet gaan gedragen. Retinol is hot and happening in de wereld van anti-aging en het geheime ingrediënt van vele dure antirimpelcrèmes. Jippie! En retinol is een antioxidant, die zoals je waarschijnlijk weet, ervoor zorgt dat vrije radicalen geen kans krijgen om nieuwe rimpels te maken. Ook zorgt retinol ervoor dat de zon niet zomaar voor nieuwe rimpels kan zorgen of meer schade aan je huid kan aanrichten.

Bijwerkingen Retinol

Net als bij vitamine A-zuurcrème kan het zijn dat je huid niet goed reageert op retinol. Sommige mensen krijgen juist last van een droge huid en schilfertjes als ze een crème gebruiken waar retinol in zit. Vooral als je net start met het smeren van retinol kan het zijn dat je huid even moet wennen, dus geef het even een paar dagen. Als je na paar dagen nog steeds last hebt van de bijwerkingen, stop dan met het product. Het niveau van retinol in cosmetische producten is trouwens niet te vergelijken met de sterkte in de vitamine A-zuurcrème die je alleen op doktersrecept kan verkrijgen.

Retinol in crème

Ben je op zoek naar een gezichtscrème met retinol? Meestal zet de fabrikant het wel groot op de voorkant, maar als je toch twijfelt of er retinol in de crème zit check dan of de woorden retinylacetaat, retinypalmitaat of retinaldehyde bij de ingrediënten staan.

Let op: koop nooit een doorzichtig potje met retinol, want net als bij vitamine C is het zo dat de werking van retinol vermindert als het in aanraking komt met (zon)licht. Dat is ook de reden dat de cosmetische bedrijven discussiëren over wanneer je het het beste op je gezicht kan smeren. Het advies is namelijk om retinol ’s avonds op te doen voor het slapen.

Mocht je retinol toch graag ook overdag willen gebruiken, smeer dan je gezicht extra in met een dagcrème met een hoge SPF-factor. Minimaal SPF 30, maar dat is sowieso aan te raden als je geen rimpels wilt.

Retinol kun je ook eten

Wilt je geen retinol op je gezicht smeren? Dat wordt pompoenwortelsoep eten. Vitamine A kun je bijvoorbeeld vinden in worteltjes, pompoen, visolie, eieren en boter.

Furrow op Instagram