arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Furrow.nl

Plastisch chirurg vs. cosmetisch arts

Plastsich chirurg vs cosmetisch arts-2

Plastisch chirurg vs cosmetisch arts

Robert Schoemacher is de bekendste plastisch chirurg van Nederland, maar het gekke is: hij is geen plastisch chirurg, maar een cosmetisch arts. What’s in the wrinkle zou je zeggen, maar er zit dus een heel groot verschil tussen de twee beroepen. En nog belangrijker: door wie zou jij liever jouw rimpels laten behandelen? Door de plastisch chirurg of door de cosmetisch arts?

Wat is het verschil tussen een plastisch chirurg en een cosmetisch arts?

Het grootste verschil tussen een plastisch chirurg en een cosmetisch arts is dat een cosmetisch arts niet snijdt. Een cosmetisch arts heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van cosmetische behandelingen, zoals bijvoorbeeld fijne lijntjes en rimpels. Hij werkt voornamelijk met botox en fillers, maar mag bijvoorbeeld ook de beroemde ‘vampire facelift’ uitvoeren of met een laserapparaat werken.

Iedere arts kan zich in principe cosmetisch arts noemen. Natuurlijk mag niet iedereen zomaar met injectables werken. Je moet als cosmetisch arts in ieder geval wel geneeskunde hebben gestudeerd en een aantal cursussen gevolgd hebben, voordat je officieel met botox of fillers mag werken. Vanaf 2014 is trouwens elke cosmetisch arts verplicht om zich te laten registeren bij de NVCG (Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde), anders mag je in Nederland niet als cosmetisch arts werken.

Wat is een plastisch chirurg?

Een plastisch chirurg heeft een zesjarige chirurgische opleiding gehad op het gebied van de plastische en cosmetische chirurgie. Plastische chirurgie is geen vrij beroep en je mag jezelf dan ook niet zomaar plastisch chirurg noemen. Je moet geregisteerd staan en lid zijn van de NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie).

Sommige plastisch chirurgen werken (denk aan Mc Dreamy) in het ziekenhuis en behandelen daar patiënten die een ongeluk hebben gehad en enige vorm van lichamelijk herstel nodig hebben.

Maar er zijn ook plastisch chirurgen die niet in het ziekenhuis, maar in een privékliniek werken. Je kunt ook bij de plastisch chirurgen terecht als je van je rimpels verlost wilt worden, want zij werken ook gewoon met botox en fillers. Zij mogen officieel ook snijden. Zo mag een plastisch chirurg (de naam zegt het al) ook chirurgische behandelingen uitvoeren, zoals borstvergrotingen, liposucties, ooglidcorrecties en een facelift.

Veel Hollywoodsterren en BN’ers geven er de voorkeur aan om hun rimpels te laten behandelen door een plastisch chirurg, vanwege de status van ‘chirurg’. Toch roepen de cosmetisch artsen dan weer dat je beter je rimpels kan laten inspuiten door een cosmetisch arts, omdat die zich dag in dag uit bezighoudt met injectables en daardoor veel meer ervaring heeft in de behandeling van fijne lijntjes en rimpels.

Zou jij voor een botox- of fillerbehandeling kiezen voor een plastisch chirurg of voor een cosmetisch arts?

Furrow op Instagram