arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Photo-aging

Photo-aging

Photo-aging

Misschien heb je in de strijd tegen rimpels al eerder van de term photo-aging gehoord? Dat is namelijk de grootste oorzaak van veel fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken. 70-80% van huidveroudering ontstaat namelijk door de zonlicht (oeps).

Wat is photo-aging?

Alles in het leven wordt ouder. Lang leve de typische ouderdomsverschijnselen zoals minder energie, stijve spieren en gewrichten. Ik hoor de laatste tijd ook steeds meer kraken als ik ’s ochtends wakker word. Maar helaas horen bij ouderdom ook hamsterwangen en rimpels. Photo-aging heeft niks met leeftijd te maken, maar alleen met de hoeveelheid zon. Simpel gezegd: hoe lang en hoe veel je in de zon hebt gezeten dus. Ik wil je niet elk plezier van een zonnige dag ontnemen, maar uv-stralen verdunnen de opperhuid, creëren pigmentvlekken, breken collageen af (lees: nieuwe rimpels), verstoren het DNA-herstel en verzwakken de huidimmuniteit.

Photo-aging-2

 

Photo-aging zon

Photo-aging wordt heel vaak uitgelegd met behulp van een eeneiige tweeling: het ene deel van de tweeling gaat vrijwel nooit onbeschermd in de zon en zoekt vaker de schaduw op, terwijl de andere helft de hele dag op het strand ligt te bakken. Ondanks dat ze eigenlijk op exact dezelfde manier oud zouden moeten worden, heeft degene die van de zon houdt veel eerder last van hamsterwangen, rimpels en pigmentvlekken. Schaduw en goede bescherming tegen de zon zorgen er dan wel voor dat je niet bruin wordt, maar je ziet er hierdoor wel jaren jonger uit.

Ondanks dat ik weet dat het rimpels veroorzaakt, kan ik toch redelijk ongegeneerd van de zon genieten. Dan maar rimpels kweken. Natuurlijk zorg ik er wel voor dat ik mezelf goed bescherm. Minimaal factor 30 is het advies van veel specialisten, dus daar hou ik me keurig aan. Ik ga zelfs terug naar huis als ik er onderweg achter kom dat ik vergeten ben zonnebrandcrème op te doen.

Het is natuurlijk onzin om helemaal nooit meer de zon in te gaan, of net als Nigella Lawson in een boerka op het strand te flaneren. Daarom worden er steeds meer zonneproducten ontwikkeld die niet alleen je huid beschermen, maar ook anti-aging zijn. Er is bijna geen zonnebrandcrème te vinden die geen vrije radicalen aanpakt of DNA-schade herstelt.

Ook al bevat jouw zonnebrandcrème de allernieuwste superingrediënten en allerhipste zonnebrandtechnologie, nog steeds is het belangrijk als je hamsterwangen wilt voorkomen, dat je niet de hele dag de zon opzoekt. Voor alles geldt het supersaaie zinnetje ‘met mate’.

Furrow op Instagram