arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
PERSOONLIJKE COLUMN: Leesbril

PERSOONLIJKE COLUMN: Leesbril

Ik zit eigenlijk nog steeds in de ontkenningsfase, maar ik denk dat ik het niet langer kan uitstellen: ik moet een leesbril.

Ik kan nog normaal functioneren en het is heus niet zo dat ik alles wazig zie, maar ik moet wel steeds meer moeite doen om de WhatsApp-berichten op mijn telefoon te lezen.
En ook het rapport van mijn dochter moet ik op minimaal 30 centimeter afstand houden wil ik het goed kunnen zien.

Opticien

Opticien. Alleen het woord al klinkt oud. Ik heb dus nog geen afspraak gemaakt en zoek naarstig naar mogelijkheden om mijn leesbril uit te stellen.
Grijze haren, vergeetachtig(er) en stijf: ik kan de snelheid waarmee deze gebreken zich de afgelopen jaren opvolgen gewoon nog niet helemaal aan.

Mag ik dan wel alvast het verzoek indienen dat de opvliegers nog even op zich laten wachten?

In de tussentijd heb ik het lettertype van mijn telefoon groter gezet, span ik mijn ogen iets meer in en lees ik boeken en tijdschriften met gestrekte arm. En stiekem heb ik de hoop dat het probleem zich vanzelf oplost. Of dat ik het in ieder geval nog een paar jaar kan uitstellen. De combinatie van 40 jaar worden en een leesbril is op dit moment gewoon te veel van het goede.

Dat wil niet zeggen dat ik het helemaal negeer, want ik ben me wel mentaal aan het voorbereiden. Ik ben me aan het inlezen (voor zover ik het kan zien) in het verschil tussen verziend en bijziend, kijk naar verschillende modellen en heb laatst zelfs voor het eerst een bril opgehad.

Het schijnt trouwens dat niemand aan de leesbril ontkomt. Na je veertigste (voor mij iets eerder) verhardt je lens, waardoor je minder makkelijk van dichtbij kan lezen. Dit proces kan je niet tegenhouden en de enige remedie is de leesbril.

Opvliegers

Maar eerst even 40 jaar worden. Bij die enorme horde, valt die leesbril waarschijnlijk in het niet. Mag ik dan wel het verzoek indienen dat de opvliegers nog even op zich laten wachten?

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram