arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
oil-pulling-1

Oil pulling met kokosolie

Het zou je tanden witter maken, je stofwisseling verhogen (en dus afvallen!) en het zou zelfs je huid verjongen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is elke ochtend 20 minuten je mond spoelen met kokosolie. Cosmetisch arts Elle Vissers: “Kokosolie werkt antibacterieel en ontgiftend. Dagelijks spoelen zorgt voor minder tandplak én een frisse adem. Vooral als je geen tandpasta of mondwater wilt gebruiken, dan biedt oil pulling uitkomst.”

Het is namelijk de fluoride in tandpasta die steeds vaker ter discussie staat. “Fluoride is natuurlijk een giftige stof en ondanks dat je het maar kort in je mond hebt, kan het zijn dat een deel ervan toch opgenomen wordt in je lichaam door middel van je tong en de bloedvaten in je gehemelte.”

Maar ook als je geen fluoride wilt vermijden, is oil pulling misschien toch het overwegen waard. “Oil pulling is een natuurlijke manier om je lichaam te ontgiften. De kokosolie bindt het vuil en afvalstoffen aan zich en op deze manier hebben bacteriën geen schijn van kans meer.”

oil-pulling-2

Oil pulling ’s ochtends

De ochtend zou het beste moment zijn voor oil pulling. “Meteen na het opstaan en op de nuchtere maag. En het liefst gebruik je daarna nog een tongschraper.” Maar oil pulling is allesbehalve makkelijk en vraagt ook om doorzettingsvermogen. “Het voordeel is wel dat de kokosolie in je mond snel vloeibaar wordt. Maar het blijft lang om elke ochtend 20 minuten uitgebreid te spoelen.”

Heb je geen kokosolie in huis, dan zou je ook eventueel sesam- of zonnebloemolie kunnen gebruiken. “Het voordeel van kokosolie is wel dat dit de meest antibacteriële olie is vanwege de hoeveelheid laurinezuur. En dan bij voorkeur ook nog eens de biologische, koudgeperste variant.”

Oil pulling witte tanden

Maar laat je niet misleiden: oil pulling kan natuurlijk niet helemaal tippen aan tanden bleken. “De kokosolie doodt de bacteriën in je mond en maakt je tanden schoon, waardoor ze misschien witter lijken. Tandsteen kan namelijk ook schaduwen in je mond veroorzaken. Toch zul je, als je echt je tanden wilt bleken, nog steeds gebruik moeten maken van waterstofperoxide.” 

Oil pulling huidverjongend

Wil je echt je huid verjongen, dan heeft het waarschijnlijk meer effect om de kokosolie op je huid te smeren, in plaats van er elke ochtend mee te spoelen. “Kokosolie neemt de gifstoffen op uit je lichaam. Dan heeft je huid er automatisch ook baat bij, maar of dat te zien is, is nog maar de vraag. Dan zou ik het eerder gewoon opeten.”

Ook zou oil pulling je stofwisseling verhogen en dus ervoor kunnen zorgen dat je ongemerkt ook nog een aantal kilo’s verliest. “Het heeft volgens mij vooral een positieve invloed op de bacteriën in je mond en het voorkomen van tandsteen. De rest is echt onzin.”

Furrow op Instagram