arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
basiscursus-hyaluronzuur-3

Basiscursus rimpels: hyaluronzuur

Hyaluronzuur is hot. Het zit overal in: zo vind je het vaak op de ingrediëntenlijst van je antirimpelcrème, wordt het gebruikt tijdens antirimpelbehandelingen en ook in veel fillers is hyaluronzuur te vinden. Als iets belangrijk is in het verminderen van rimpels, dan staat hyaluronzuur bijna bovenaan. Daarom in de basiscursus rimpels: hyaluronzuur. 

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur mag dan belangrijk zijn in de strijd tegen fijne lijntjes en rimpels, het is sowieso heel belangrijk voor ons lichaam. Zo is het bijvoorbeeld ook essentieel voor onze gewrichten. Hyaluronzuur is zo bijzonder, omdat het in staat is om vocht aan zich te binden. Per gram kan het 6 liter vocht vasthouden. Nu is dat ietwat overdreven, maar als iets goed tegen rimpels is, dan is het vocht wel.

We hebben gemiddeld 15 gram hyaluronzuur in ons lichaam, maar helaas is het zo dat als we ouder worden de concentratie hyaluronzuur in ons lichaam afneemt (lees: drogere huid). En dan wordt het tijd om ons lichaam een handje te helpen. Gelukkig zijn er antirimpelcrèmes en fillers die er bomvol mee zitten.

basiscursus-hyaluronzuur-1

Hyaluronzuur

Het zorgt ervoor dat rimpels minder zichtbaar worden door druk van binnenuit. Je kunt het een beetje vergelijken met een fietspomp. Als je de band van je fiets oppompt komt hij strak te staan.

Je vindt hyaluronzuur in de ruimte tussen onze cellen in. Je vindt in deze ruimte trouwens ook collageen en elastine. Mocht je het leuk vinden om extra indruk te maken op een verjaardag: deze ruimte tussen onze cellen wordt de intracellulaire matrix genoemd. Door deze ruimte goed gevuld te houden, ziet je huid er strakker uit.

En als het met smeren allemaal niet meer lukt dan is er altijd nog het hyaluronzuur in fillers. Deze vorm is wel iets anders dan lichaamseigen hyaluronzuur.

Het probleem van hyaluronzuur is dat het door ons lichaam wordt afgebroken. Als je namelijk de pure vorm in je rimpel zou spuiten, dan zou je er welgeteld één dag plezier van hebben. Dan worden die fillers ineens een nog duurdere hobby. Oeps.

basisicursus-hyaluonzuur-2

Om ervoor te zorgen dat het langer blijft zitten wordt er een chemisch stofje aan toegevoegd (lees: crosslinken). Hierdoor is het ineens veel stabieler en blijft het langer zitten. Maar ook deze bewerkte vorm van hyaluronzuur wordt weer afgebroken. Daarom heb je van de meeste hyaluronzuurfillers gemiddeld tussen de 6-12 maanden profijt. De regel is wel: hoe meer het hyaluronzuur bewerkt is, hoe langer het blijft zitten.

Ben jij fan van hyaluronzuur? En let je erop dat het in je gezichtscrème zit?

 

Furrow op Instagram