arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
huid-voorbereiden-zon

Huid voorbereiden op de zon

Huid voorbereiden zon

Als je last hebt van een zonneallergie, dan kan het zijn dat je niet heel vrolijk wordt zodra de zon zich laat zien. Toch kun je het voorjaarszonnetje juist goed gebruiken om je huid huid nu al te laten wennen en op deze manier zelfs een zonneallergie voorkomen.

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: “Jeuk, (rode) bultjes en uitslag zijn een teken van je huid die in opstand komt tegen de hoeveelheid zon die het in één keer te verwerken krijgt. Door nu al te beginnen met je huid gedoseerd te laten wennen aan de zon, kun je vaak een reactie van je huid voorkomen.”

In het geval van een zonneallergie is het belangrijk om te bepalen of hij wordt veroorzaakt door uva of door uvb. “Om de oorzaak te achterhalen zijn vier vragen van toepassing: 

  1. Heb je ook last van jeuk, bultjes, en/of rode vlekken op een bewolkte dag?
  2. En wat gebeurt er als je achter glas zit?
  3. Geeft je huid ook een reactie op de zon als je in de schaduw zit?
  4. Smeer je je huid echt altijd in met een zonnebrandcrème en herhaal je dit ook meerdere keren per dag? 

Beantwoord je al deze vragen met ‘ja’, dan is de uva verantwoordelijk voor de reactie van je huid. Beantwoord je de vier vragen met ‘nee’ dan is de uvb de boosdoener.”

Zonneallergie winter

In het geval van uva heb je waarschijnlijk ook in de wintermaanden last van een zonneallergie. “In het geval van uvb gaat het niet meestal niet om een allergie, maar om een (heftige) reactie van je huid op de hoeveelheid zon die het te verwerken krijgt.”

Een voorjaarsvakantie naar de zon, maar ook gewoon op de fiets naar kantoor of een strandwandeling in het weekend. “Je bent je vaak niet bewust met hoeveel uv-straling je huid te maken krijgt. Jeuk, blaasjes en bultjes: het is een teken van je huid het te veel zon te verduren krijgt.”

Huid voorbereiden zon voor vakantie

De eerste stap is natuurlijk een goede zonnebrandcrème. “Een zonnebrandcrème die je beschermt tegen zowel uva als uvb. Begin met factor 50 en als je geen last hebt van jeuk of rode bultjes kun je langzaam afbouwen naar factor 30. Ik zou niet voor minder gaan. Het is een fabel dat je met een hoge factor niet bruin wordt. Het proces duurt alleen langer.” 

En hou ook rekening met make-up in de zon. “Ook cosmetica (met parfum!) kan voor een allergische reactie zorgen. Het is vooral belangrijk om te kijken naar de basis van de producten die je gebruikt. Zo is de kans groot dat als je een foundation gebruikt met een vettere basis dat je sneller last krijgt van geïrriteerde huid.”

Heb je zodra de zon zich laat zien, al last van uitslag, dan kun je kiezen voor uvb-therapie. “Met behulp van een lichtcabine wordt je huid langzaam blootgesteld aan uvb, om hem zo te laten wennen aan de zon.”

Hormoonzalf en zelfs malariatabletten bieden ook uitkomst zodra je last van een ‘zonne-allergie’ hebt. “Voordat je naar de medicijnen grijpt, kun je ook kijken of je huid kalmeert zodra hij niet meer in aanraking komt met de zon.”

Furrow op Instagram