arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
honing-gezond-voor-je-huid

Honing gezond voor je huid

Honing gezond voor je huid

Honing is een perfecte vervanger voor geraffineerde suiker in je dagelijkse maaltijden, maar wist je dat honing ook wonderen kan doen voor je huid? Honing bevat namelijk eigenschappen die de groei van bacteriën op je huid tegengaan.

honing-gezond-voor-je-huid-2

De antibacteriële werking van honing

Met name het stofje methylglyoxal speelt een grote rol bij de antibacteriële werking. Om te weten hoeveel methylglyoxal er in de honing zit is er een speciaal gradatiesysteem gemaakt, de MGO. Hoe hoger de MGO, hoe meer methylglyoxal erin zit en hoe hoger de antibacteriële werking is. Staat er niets vermeld op je honing dan is de concentratie dusdanig laag dat de bacteriële werking verwaarloosbaar is.

In principe bevatten alle soorten honing dit stofje, maar mocht je geen zin hebben om voortaan de etiketten van alle soorten honing te bekijken: het percentage methylglyoxal in Manuka honing (honing gemaakt door honingbijen die nectar van de manukastruik verzamelen) is het hoogst.

Honing herstelt je huid

Vroeger werd honing regelmatig gebruikt bij het behandelen van wonden. Tegenwoordig zijn deze helende eigenschappen een beetje in de vergetelheid geraakt. Zonde eigenlijk, want honing is een prachtig natuurlijk product dat je op vele manieren kunt gebruiken.

honing-gezicht

Honingmasker

Eén van de manieren om honing voor je huid te gebruiken is in de vorm van een DIY-gezichtsmasker. Dit maak je heel makkelijk zelf. Kies hiervoor honing met een minimale MGO-gradatie van 100+.

Verwarm een flinke eetlepel honing in een bakje (bij voorkeur au bain-marie). Vervolgens smeer je de lauwwarme honing in een dun laagje op je gezicht. Vermijd hierbij het gebied rondom je ogen en je mond. Laat het masker minimaal 20 minuten zitten voor een goed resultaat. Na 20 minuten spoel je het voorzichtig af met lauwwarm water en je huid voelt als herboren.

honing

Honingscrub

Je kunt van je honingmasker ook een scrub maken door er wat suiker aan toe te voegen. Nadat je de honing op je gezicht hebt gesmeerd, doe je een theelepel suiker in je handen en masseer je deze met ronddraaiende bewegingen door de honing op je gezicht. Door de warmte die nu vrijkomt, lost de suiker op in de honing.

Is de suiker zo goed als opgelost, laat dan het scrubmasker nog 10 minuten zitten. Hierna spoel je de honing af met lauwwarm water. Door het scrubben verwijder je de dode huidcellen en zal je huid nog zachter aanvoelen.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram