arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
groeihormonen-dhea-2

Groeihormonen, DHEA en oestrogeen

Zoals anabolen in de sportschool, zo zijn er ook voor je huid verboden middelen. Misschien niet helemaal zonder risico’s (lees: hartritmestoornissen, leverfalen en verhoogde kans op kanker), maar deze middelen worden in de wandelgangen omschreven als dé bron voor de eeuwige jeugd:

Groeihormonen

Hoe ouder we worden, hoe minder groeihormonen we aanmaken. En laat deze nu net verantwoordelijk zijn voor de aanmaak (en ontwikkeling!) van nieuwe cellen. Niet voor niets worden groeihormonen steeds vaker gekoppeld aan anti-aging.

Het grote nadeel van groeihormonen is dat je ze niet kunt slikken of smeren. Omdat het om een proteïne gaat, zal je maag de hormonen afbreken waardoor ze geen enkel effect hebben. Er zit dus niks anders op dan jezelf elke dag een injectie te geven. 

Punt van zorg is dat groeihormonen op de dopinglijst staan. Ze zijn dus alleen verkrijgbaar in het illegale circuit en de vraag is of je er überhaupt de hele lijst van bijwerkingen voor over moet hebben. Je kunt er ook zelf voor zorgen dat je lichaam meer groeihormonen aanmaakt. Een goede nachtrust en regelmatig sporten, en dan vooral fitness zijn namelijk ook van invloed op de aanmaak ervan.

groeihormonen-dhea-oestrogeen

DHEA

Dehydroepiandrosteron, oftewel DHEA wordt ook wel het jeugdhormoon genoemd en ook hiervoor geldt dat het afneemt naarmate je ouder wordt. DHEA is onder andere verantwoordelijk voor de stevigheid van je huid, remt de afbraak van collageen en zorgt voor een betere pigmentatie. Niet geheel onbelangrijk: DHEA vermindert vet, vooral rond je buik.

Het voordeel van DHEA is dat je dit wel direct op je huid kunt smeren. Je vindt het dan ook veel terug in huidverzorgingsproducten. Toch kun je nooit genoeg crème op je huid smeren om je DHEA-spiegel op peil te houden.

Veel effectiever is dus om dagelijks 25-50 mg DHEA te slikken. Het is in principe alleen op recept verkrijgbaar en ook voor DHEA geldt dat het op de dopinglijst voorkomt.

In Amerika is DHEA trouwens wel gewoon verkrijgbaar. Zie je jezelf niet regelmatig op en neer vliegen voor je dagelijkse dosis DHEA dan is het alternatief om stress zo veel mogelijk uit je leven te bannen. Stress is namelijk verantwoordelijk voor een verlaging van het DHEA-level in je lichaam.

groeihormonen-5

Oestrogeen

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen is onmisbaar voor je huid en is verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen. Helaas neemt het oestrogeen vooral na je 35ste in je lichaam af, waardoor je huid meestal een stuk dunner (en droger!) wordt. Vooral aan het begin van de overgang is de kans groot dat je te maken krijgt met een versnelde huidveroudering

Behalve minder opvliegers, kun je door extra oestrogeen te slikken of te smeren zorgen dat je huid steviger wordt, je de glans behoudt en de huid tegelijkertijd ook minder dof is. Helaas is dit ook niet helemaal zonder risico. Het slikken van de synthetische oestrogeen geeft na vijf jaar gebruik een licht verhoogde kans op borstkanker. 

Ook over hoe lang je hormonen veilig kunt slikken is nog niet alles bekend. Gebruik hormonen in ieder geval zo kort mogelijk (niet langer dan 5 jaar) en in een zo laag mogelijke dosis.

Zie je het niet zitten om oestrogeen te slikken of smeren, dan kun je je altijd nog wenden tot macapoeder. Van deze superfood is aangetoond dat hij ook van invloed is op je oestrogeenlevel. 

Furrow op Instagram