arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Furrow.nl

Gevoelige huid

Naast rimpels is de kans groot dat je ook nog eens regelmatig last hebt van een vlekjes, pukkeltjes of een rode en geïrriteerde huid. Maar liefst 57% van de vrouwen en 32 % van de mannen heeft weleens te maken gehad met een gevoelige huid.

Tijd om op onderzoek uit te gaan. Ik vroeg esthetisch arts Stephan Marks naar alle ins and outs over een gevoelige huid.

rimpeltype-2

Wat is eigenlijk een gevoelige huid?

Stephan: “Een gevoelige huid is een overreactie van de huid op omgevingsfactoren. Je moet hierbij vooral denken aan een reactie na het aanbrengen van huidverzorgingsproducten.”

“Je kunt trouwens ook last hebben van een gevoelige huid zonder dat je daar iets van ziet. Ongeveer 50% van de mensen met een gevoelige huid hebben het gevoel dat hun huid geïrriteerd is nadat ze crème hebben aangebracht, maar er is aan de buitenkant niets van zichtbaar.”

De ene huid is gevoeliger dan de andere, toch?

Stephan: “Het is op zich lastig om aan te geven hoe gevoelig een huid precies is, juist omdat je er niet altijd iets van ziet. Toch kun je met behulp van het Baumann Skin type wel jouw huidtype in een bepaalde categorie plaatsen.”

“Huidtype 1 wordt gekenmerkt door mee-eters en puistjes. Type 2 heeft last van blozen of een rode huid, met name bij blootstelling aan warmte, kou of bij gekruid eten. Huidtype 3 heeft last van een brandig- of prikkerig gevoel na het aanbrengen van huidverzorging, maar bijvoorbeeld ook bij temperatuurswisselingen en type 4 staat voor echte huidproblemen, zoals bijvoorbeeld eczeem.

Is er een verschil tussen mannen en vrouwen?

Een gevoelige huid komt bij vrouwen veel vaker voor dan bij mannen. Vanwege hormonale verschillen, het feit dat vrouwen een dunnere huid hebben, maar het heeft ook te maken met het feit dat vrouwen veel meer huidverzorging gebruiken.”

“Een crème kan veel voor je huid betekenen, maar hij kan er ook voor zorgen dat de barrièrefunctie van de huid wordt beschadigd. Je wordt namelijk niet geboren met een gevoelige huid. Die ontwikkel je naarmate je ouder wordt. “

En dan de hamvraag: wat kun je doen als je last hebt van een gevoelige huid?

Stephan: “Als het te maken heeft met een bepaalde crème, dan is het vrij simpel: het product vermijden. En laat je in de zoektocht naar de juiste crème vooral niet verleiden door teksten op verpakkingen zoals ‘dermatologisch getest’. Dit wekt vaak de indruk dat het geschikt is voor een gevoelige huid, maar niets is minder waar. Het draait er namelijk niet om of het product getest is, maar om de uitslag van die test. En dat vermelden de meeste fabrikanten dan weer niet op het product.

 

Furrow op Instagram