arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
verbrand-door-de-zon

Verbrand door de zon

Niet tussen 11.00 en 14.00 uur in de zon, minimaal factor 30 en je om de twee uur insmeren. Op papier lijkt het allemaal heel simpel en natuurlijk doe je er alles aan om te voorkomen dat je verbrandt door de zon. Maar wat als bij thuiskomst blijkt dat je bikini toch op je rug staat? Dermatoloog Elian Brenninkmeijer legt uit: verbrand door de zon.

Bedekken

Als je nog op het strand ligt merk je vaak niet dat je iets te lang in de zon hebt gezeten. Het is meestal pas ’s avonds dat de eerste tekenen van verbranding zich laten zien. Elian: “Als je een lichte huid hebt (lees: huidtype 1) heb je soms mazzel dat de eerste schade al binnen twee uur zichtbaar is, maar bij de meeste huidtypes zie je de eerste symptomen van verbranding helaas pas 6 tot 12 uur later.”

Mocht je tijdens het zonnen merken dat je verbrand bent, dan is de zon vermijden natuurlijk de beste oplossing. “Lukt het je niet om de zon uit te gaan, dan kan je met een blouse of een grote hoed ook vaak een groot gedeelte van uv-stralen tegenhouden. Let op: niet alles. Sommige stoffen laten ongemerkt toch meer zon door dan je denkt.”

Eerste hulp: verbrand door de zon

“Het hoogtepunt van de verbranding ligt trouwens op 1-2 dagen na blootstelling aan de zon. En dat is de fout die je snel maakt op vakantie: je gaat vaak de volgende dag toch weer in de zon. Op die manier verbrand je continu, en loop je ongemerkt enorm veel huidbeschadiging op.”

verbrand-door-de-zon-4

Koelen

Ben je toch verbrand door de zon, dan is koelen van groot belang. Elian: “Het is echt afhankelijk van hoe erg het is. Heb je alleen een rode huid, dan volstaat een verkoelende aftersun. Maar is het erger, heb je last van blaren of veel pijn, dan kun je eventueel koude, natte kompressen gebruiken. Als je pijn hebt, kan een pijnstiller ook helpen. Soms kan een verbrande huid echt pijn doen.”

Het lijkt voor de hand liggend, maar stap bijvoorbeeld ook niet onder een (hete) douche als je verbrand bent. “Water kan zelfs irriterend zijn. Beter is om de huid met rust te laten en bijvoorbeeld ook geen parfum te gebruiken. Dit kan ook de huid irriteren.”

Kalmeren

Kalmeren is niet hetzelfde als koelen. Elian: “Om de huid te kalmeren moet je er met name voor zorgen dat de huid gehydrateerd wordt. De eerste stap is natuurlijk een verkoelende lotion, maar daarna is het ook belangrijk om je huid soepel te houden met een vochtinbrengende of vette crème, of een gel met aloë vera.”

Ben je echt heel erg verbrand, dan kan Diprosone crème ook wonderen doen: “Een hormoonzalf kan de ergste verbranding wegnemen. Maar dan gaat het echt om een zonverbrandingsgraad 2-3 of als je last hebt van zonneallergie.”

verbrand-door-de-zon-2

Voorkomen

Het klinkt misschien heel saai, maar voorkomen is natuurlijk het beste. “Preventie is natuurlijk het allerbelangrijkste. Om te voorkomen dat je verbrandt door de zon moet je je elke 2 uur insmeren met zonnebrand, niet te lang in de zon (vooral niet op het heetst van de dag) en zo veel mogelijk beschermende kleding dragen. En nog een laatste tip: vergeet ook niet je voeten regelmatig in te smeren, vooral als je veel op slippers loopt.”

 

Furrow op Instagram