arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
do-and-donts-voorjaar-1

Do’s and Don’ts in het voorjaar

Het mag dan nog best fris zijn, feit blijft dat het lentezonnetje zich steeds vaker laat zien. Vitamine D, hernieuwde energie, maar ook een verhoogde kans om te verbranden én kans op pigmentvlekken. De zon is goed voor je, maar brengt ook een aantal risico’s met zich mee. De Do’s and Don’ts in het voorjaar:

DO: Bescherm je tegen de zon

In de winter is factor 15 meestal wel voldoende, maar nu het officieel lente is, is het tijd om je SPF te verhogen naar minimaal factor 20, maar het liefst nog iets hoger. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: “Factor 20 is in principe voldoende, mits je het aanbrengen van je zonnebrandbcrème elke twee uur herhaalt. Daar zit het hem eigenlijk in. Met name de herhaling is belangrijk.”

“De kracht van de uv-stralen is seizoensgebonden. In het voorjaar staat de zon lager en is de hoeveelheid uva en uvb ook minder dan bijvoorbeeld in de zomer, maar dat betekent niet dat je geen bescherming nodig hebt.”

DON’T: De zonnebrandcrème van vorig seizoen gebruiken

Een zonnebrandcrème is natuurlijk onmisbaar als de voorjaarszon zich steeds vaker laat zien. Alleen maak niet de fout door een exemplaar van vorige zomer uit het stof te halen: “Vooral niet als diezelfde zonnebrandcrème ook nog mee is geweest naar de camping in Italië. De temperatuur is van invloed op de houdbaarheid van het product en vooral als hij warm is geweest, heb je kans dat de werking van de ingrediënten een stuk minder is geworden en dat hij je uiteindelijk niet genoeg beschermt: met een verbrand gezicht tot gevolg.”

do-and-donts-voorjaar-2

DO: Laat je huid wennen aan de zon

Vooral in het voorjaar zit je ongemerkt meer in de zon dan je denkt. “Je pakt sneller de fiets, gaat tijdens de lunch even naar buiten en maakt in het weekend een wandeling op het strand. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar geef je huid wel de kans om te wennen aan de zon. Hou de tijd die je per dag in de zon doorbrengt beperkt en het liefst niet tussen 11.00 en 15.00 uur.”

In plaats van dus meteen optimaal van de zon te genieten, is het belangrijk om de hoeveelheid zon rustig op te bouwen. “Dat betekent niet onbeschermd naar buiten gaan. Je huid is nog in een winterslaap, en meestal nog niet bestand tegen de zon.”

DON’T: Onder de zonnebank

De zon werkt verslavend, en als je eenmaal van de eerste zonnestralen hebt genoten lijkt de zonnebank ook ineens extra aantrekkelijk. Elian: “De eerste warme stralen van de zon kun je bijna vergelijken met een antidepressivum. Je krijgt niet alleen energie van de zon, maar de aanmaak van vitamine D maakt je ook vrolijk en zorgt voor sterke botten en tanden. Helaas bereik je niet dit zelfde effect onder de zonnebank.”

Het is trouwens ook een fabeltje dat je de zonnebank nodig hebt om je huid te laten wennen aan de zon. “De zonnebank zorgt ervoor dat je snel een bruine kleur krijgt, maar deze vorm van pigmentatie is van korte duur en geeft totaal geen bescherming. Je kunt beter kiezen voor lichttherapie, of voor een uvb-behandeling.”

DO: Pas je huidverzorging aan

Pas niet alleen je huidverzorging aan, door bijvoorbeeld voor een dagcrème met SPF te kiezen, maar je zou ook nog kunnen overwegen om met een laserbehandeling of een chemische peeling te wachten tot na de zomer. “In principe kun je het hele jaar een laserbehandeling ondergaan, maar realiseer je wel dat in het voorjaar en de zomer de kans op hyperpigmentatie groter is.”

Ook voor het weglaseren van vaatjes en de behandeling van littekens geldt, dat je na de behandeling je gezicht extra goed moet beschermen. “Je huid is nog te weinig met de zon in aanraking geweest en heeft nog niet de kans gekregen om melamine aan te maken. Dit bruiningsproces van je huid is namelijk ook een natuurlijke bescherming tegen de zon.”

“Wil je geen enkel risico lopen dan zul je na een laserbehandeling je huid moeten beschermen met een sunblock of toch overwegen om de behandeling uit te stellen tot na de zomer.”

Furrow op Instagram